Profilul economic al zilei

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent sezonier de 216 milioane euro în ianuarie, în condiţiile în care şi în ianuarie 2017 se înregistrase un surplus de 258 milioane euro. La fel ca în anii precedenţi, importurile de bunuri au fost mai mici la începutul anului în condiţiile unei activităţi economice mai puţin intense iar intrările de fonduri europene înregistrate în cadrul contului curent au crescut. Vedem evoluţiile din ianuarie ca fiind temporare şi credem că în lunile următoare contul curent va intra treptat pe deficit. Credem că adâncirea deficitului de cont curent al României se va tempera în 2018 faţă de 2017 deoarece consumul populaţiei va încetini.

Leul a fost aproape neschimbat faţă de euro săptămâna trecută conform cursului BNR, fiind cotat de banca centrală între 4,66 şi 4,6650 în fiecare sesiune de tranzacţionare. Săptămâna trecută nu a existat o tendinţă comună pe pieţele valutare din Europa Centrală şi de Est, forintul maghiar câştigând teren faţă de euro iar zlotul polonez fiind relativ constant. Ministerul Finanţelor Publice va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 400 milioane lei cu scadenţa în aprilie 2024.

Electrica a anunţat că profitul neconsolidat bugetat pentru 2018 este de 240 milioane lei (față de 258 milioane lei raportat în 2017). Electrica a anunțat în februarie a.c. modificarea politicii de dividende, cuantumul acestora urmând a fi stabilit în baza profitului înregistrat în situațiile financiare individuale și nu pe baza profitului net din situațiile financiare consolidate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here