Profilul economic al zilei

Ianuarie a adus o schimbare mult aşteptată în sectorul construcţiilor iar lucrările inginereşti au crescut cu 29,7% faţă de luna similară de anul trecut. Aceasta a fost cea mai ridicată rată de creştere din ultimii doi ani, semnalând redresarea din prezent a investiţiilor publice. Intrările de fonduri europene structurale şi de investiţii s-au îmbunătăţit în ultimele luni, în timp ce investiţiile finanţate local au fost de asemenea mai mari în ianuarie conform execuţiei bugetare publicată recent de Ministerul Finanţelor Publice. Pe de altă parte, segmentul rezidenţial (-10,2%) şi cel nerezidenţial (-0,5%) au avut evoluţii slabe la începutul lui 2018. Datele de astăzi sprijină scenariul nostru referitor la o contribuţie mai ridicată a investiţiilor la creşterea economică din 2018, în paralel cu încetinirea
consumului.

Valoarea cifrei de afaceri a serviciilor pentru companii a accelerat la 15,6% în ianuarie faţă de luna corespunzătoare de anul trecut, după ce în lunile precedente se înregistraseră creşteri apropiate de 12%. Activitatea din telecomunicaţii şi din serviciile IT a fost mai puternică la început de 2018. Cum o parte a acestor servicii sunt orientate spre pieţele externe, vedem datele ca pozitive pentru deficitul de cont curent al României care este pus sub presiune de importurile ridicate de bunuri de consum şi de investiţii.

Ministerul Finanţelor Publice a profitat ieri de interesul ridicat al investitorilor faţă de obligaţiuni guvernamentale (suma licitată a fost de 978,2 milioane lei) şi a emis obligaţiuni cu scadenţa în iulie 2027 în valoare de 560,2 milioane lei, peste nivelul planificat iniţial de 300 milioane lei. Atât randamentul mediu cât şi cel maxim au fost de 4,56%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here