Profilul economic al zilei

actiuni piete americane

Comerţul retail (serie neajustată sezonier) a crescut cu 11,1% în ianuarie 2018 faţă de ianuarie 2017, cea mai lentă rată de creştere din ultimele şase luni. Structura generală a rămas în linii mari neschimbată, cu vânzările de bunuri nealimentare în prim-planul expansiunii (+16,7%). Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra evoluţiei bunurilor nealimentare arată că vânzările de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte au fost mai slabe în ianuarie (+8,1% anual), în timp ce produsele farmaceutice şi cosmetice au performat mult mai bine decât în lunile precedente (+12,5%). Comerţul cu mobilă şi aparate electrice a crescut cu 21,7% în ianuarie, având o tendinţă de accelerare. Componenta de consum a indicatorului de încredere în economia României calculat de Comisia Europeană a semnalat în mod repetat în ultimele trimestre o încetinire a consumului care nu se materializase până în ianuarie. Rămâne de văzut dacă evoluţia comerţului retail de la începutul lui 2018 este începutul unei tendinţe de încetinire de durată sau sectorul comerţului se va redresa în lunile următoare.

S&P a menţinut vineri ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă. Riscurile induse de o adâncire a deficitului bugetar şi al celui de cont curent sunt atenuate de nivelul redus al datoriei publice, conform agenţiei de rating. Săptămâna trecută leul a fost tranzacţionat în apropierea nivelului de 4,66 în raport cu euro, conform datelor BNR. Alte monede din regiune precum zlotul polonez au fost confruntate cu presiuni de depreciere pe fondul intrărilor de capital în dolarul american.

Ministerul Finanţelor Publice va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 100 milioane lei cu scadenţa în septembrie 2031.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here