Profilul economic al zilei

Indicatorul de încredere economică (ESI) publicat de Comisia Europeană pe baza unui sondaj în rândul managerilor şi consumatorilor a scăzut din nou în februarie, numai că de data aceasta reculul a fost mai pronunţat decât în luna anterioară. Deși nivelul ESI este în zona expansionistă (102,2 puncte în februarie, peste media pe termen lung de 100 puncte), acesta semnalează că economia dă semene de încetinire.

Încrederea în construcții a fost factorul cu performanța cea mai slabă în februarie, coborând până la minimul ultimelor 11 luni probabil din cauza investiţiilor mici în infrastructură, în timp ce încetinirea pe segmentul activității de comerț poate fi văzută mai degrabă ca o corecție față de nivelul foarte ridicat atins în luna ianuarie. Încrederea în rândul managerilor din industrie a scăzut pentru a doua lună consecutiv, în timp ce încrederea în consum a scăzut ușor, marcând totuși un minim al ultimelor 41 de luni. Segmentul serviciilor a fost singurul element pozitiv și a mai atenuat din imaginea de ansamblu nu foarte atractivă, avansând în februarie până la maximul ultimelor opt luni. 

§  Numărul autorizaţiilor de construcţii emise pentru clădiri rezidenţiale a crescut în ianuarie cu 28,7% faţă de luna similară de anul trecut, conform datelor publicate în această dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică. Cifrele sugerează că sectorul rezidenţial va continua să crească în acest an. Cu toate acestea, evoluţia de ansamblu a construcţiilor va depinde în mod esenţial de redresarea investiţiilor publice în mari proiecte de infrastructură.    

§  Transgaz a devenit proprietarul companiei Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, care în următorii doi ani va investi într-o conductă de gaz ce va lega Ungheni de Chișinău. Alături de infrastructura de transport deja existenta, noua conductă va permite exportul de gaze către Republica Moldova. Conform informațiilor disponibile, efortul investițional pentru Transgaz va fi de aproape 100 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here