Profilul economic al zilei

Ritmul anual de creştere a importurilor (medie mobilă 12 luni) a fost aproape dublu faţă de cel al exporturilor în luna aprilie (+8,2% faţă de +3,9%). Efervescenţa consumului şi investiţiilor a condus în ultimele trimestre la adâncirea deficitului comercial pe segmentul de bunuri. Cu toate acestea, România este departe de a repeta nivelurile de deficit comercial şi de deficit de cont curent anterioare crizei economice iar evoluţiile din prezent pot fi considerate în limitele stabilităţii macroeconomice.

Leul a avut ieri o evoluţie plată în raport cu euro iar BNR a comunicat un curs de 4,5070. Spre deosebire de leu, zlotul a înregistrat o întărire destul de importantă în faţa monedei unice europene, ceea ce sugerează că tranzacţionarea în regiune s-a făcut mai mult pe baza unor particularităţi locale şi mai puţin pe seama unor acţiuni concertate pe toate pieţele ale unor investitori instituţionali.   

 Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în februarie 2025 în valoare de 300 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here