Productia Industriala în scadere cu 12,7% în Martie 2020

0
1133
Productia Industriala

Producţia industrială, principalul indicator care arata evoluţia industriei, a scăzut în România cu 12,7% în martie 2020 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Cea mai drastica scădere a fost înregistrată de industria prelucrătoare (-14,4%),  asa cum se arată  în datele Institutului Naţional de Statistică publicate ieri 13 mai 2020

În luna martie 2020, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 3,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,4%.

Productia Industriala va cunoaste un minim istoric în Aprilie 2020

Specialistii spun ca, minimul istoric al productie industriale se va înregistra în trimestrul 2 si mai exact în aprilie, care va fi luna cea mai afectata de criza generata de cornonavirus si masurile de izolare si distantare sociala.

Totodata sunt sperante ca în lunile mai si iunie productia industriala sa cunoasca o usoara revenire pe fondul repornirii marilor intreprinderi si a relaxarii conditiilor de prevenire a raspândirii virusului COVID-19.

Faţă de luna martie 2019, producţia industrială a scăzut cu 12,7% ca serie brută şi cu 14,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de
sezonalitate.

În primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, producţia industrială a fost mai mică cu 5,9% ca serie brută și cu 6,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În luna martie 2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,4%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 4,5%, în timp ce industria extractivă a crescut cu 5,4%.

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la același nivel.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-14,9%) și industria extractivă (-6,7%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 12,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale:

  • industria prelucrătoare (-14,4%),
  • industria extractivă (-7,5%) și
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 14,5%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-17,7%), industria extractivă (-7,4%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%).

În primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,9%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-6,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,8%) și industria extractivă (-3,8%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, a fost mai mică cu 6,4%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-7,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%) și industria extractivă (-2,7%).

Productia Industriala – Informaţii suplimentare:

✓ Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.
✓ Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

sursa: INS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here