Pro Tv se transforma intr-o chinezarie… Rompetrol la fel… Mitul investitiilor occidentale fata in fata cu realitatea…

0
1572

Grupul chinez CEFC, detinatorul pachetului majoritar de actiuni la Rompetrol, a pus ochii si pe Central Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, de la gigantul media Time Warner. Suma propusa de ofertant  este de 500 de milioane de euro, iar pentru a reusi tranzactia, chinezii s-au aliat cu fondul ceh Penta Investments.

Central Media Enterprises activeaza in sase state din Europa Centrala si de Est, avand cele mai mari profituri in Cehia si Romania. Tara noastra detine in portofoliu programele: Pro TV (care este si liderul televiziunilor), Acasa, Acasa Gold, Pro Cinema, Sport.ro, MTV Romania si PROT TV International.

CME este multumita de Romania, dupa anuntarea rezultatelor financiare din cel de-al doilea trimestru. Acesta declara in iulie ca, in trimestrul al doilea, cota sa din piata publicitatii TV, a crescut pana la 58%, in acest context, veniturile totale ale CME urcand cu 9,5% în trimestrul al treilea, până la 40,4 milioane de dolari.

Aliatul CEFC, Penta Investments, care a intrat in Romania cu jocuri de noroc si farmacii, nu a comentat subiectul, insa se stie ca acestia au deja investitii in presa scrisa si media online, in Cehia si Slovacia. Deasemenea, si CEFC a activat, desi pentru scurt timp, la un alt grup media si anume Empresa Media.

Pe langa toate acestea, CEFC China Energy Company Ltd.  ar putea finaliza in curand achizitia unui pachet de 51% din actiunile companiei petroliere KMG International NV, tot din Romania. KazMunayGas International este prezent in 11 tari si detine rafinariile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din tara) si Vega Ploiesti (cea mai veche rafinarie in functiune).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here