Prin suprataxarea companiilor din energie statul va pierde două miliarde de lei anual. Companiile petroliere ar putea reduce cu 75 % numărul angajaţilor

0
779

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) atrage atenţia opiniei publice cu privire la consecinţele negative pe care prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 (OUG 114/2018) le vor avea asupra întregii economii şi a sectorului de producţie a gazelor naturale din România.

ROPEPCA consideră că noile reglementări vor duce la o pierdere dublă atât pentru sectorul petrolier, cât şi pentru bugetul de stat. Membrii noştri se aşteaptă la o reducere a impozitelor plătite către bugetul de stat, variind între 30% şi 60%, în funcţie de modelul de business al fiecărei companii.

Luând în considerare un preţ de 90 lei/MWh (media BRM pentru tranzacţiile cu livrare în luna noiembrie 2018) şi producţia de anul trecut, pierderile directe ale bugetului de stat se ridică la cel puţin 2 miliarde de lei pe an (proveniţi din taxa pentru veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea pieţei de gaze, redevenţe şi impozitul pe profit), fără a lua în calcul dividendele de la participaţiile statului în companiile producătoare de gaze, precum şi TVA pentru consumatorii finali de uz casnic. Nu sunt incluse pierderile suplimentare provocate de reducerea investiţiilor, revizuirea politicilor de personal, scăderea producţiei de gaze şi de impactul economic negativ indirect şi indus. Menţionăm că membrii ROPEPCA au contribuit cu mai mult de 22 miliarde de lei la bugetul de stat în ultimii patru ani.

Preţul reglementat riscă să reducă cu până la 50% fondurile disponibile pentru investiţii în proiecte de gaze. Companii care depind de finanţarea externă pentru realizarea proiectelor de producţie şi de explorare au pierdut deja finanţarea şi sunt în pericol de închidere în cazul în care nu se găsesc noi investitori. În general, investiţiile viitoare sunt afectate în mod semnificativ de măsurile impuse, multe proiecte având doar rentabilitate marginală.

Ca urmare a OUG 114/2018, estimăm o reducere de până la 50% a proiectelor de explorare şi dezvoltare în viitorul apropiat. Merită menţionat faptul că membrii ROPEPCA au investit peste 16,5 miliarde de lei în România în ultimii 4 ani.

Toate zăcămintele de producţie a gazelor operate de membrii noştri vor fi evaluate, iar una dintre opţiuni este decizia de închidere a sondelor şi de abandonare a câmpurilor de gaze. Durata de viaţă a câtorva zăcăminte marginale este puternic afectată şi va determina companiile să renunţe la acestea mai devreme decât era planificat.

Mai mult, companiile care desfăşoară activităţi de explorare au amânat deja sau au anulat până la 50% din sondele planificate a fi forate în viitorul apropiat. Acest procent va creşte cu siguranţă pe termen mediu şi lung din cauza prevederilor OUG 114/2018. Trebuie punctat faptul că fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs în România, deoarece unele zăcăminte devin neeconomice în condiţiile date, va trebui importat la un preţ considerabil mai mare din surse externe.

În consecinţă, efectele negative ale OUG 114/2018 vor fi resimţite de miile de angajaţi din sectorul energetic, care deja se confruntă cu nesiguranţa locurilor de muncă. Din cauza reducerii activităţilor de foraj şi a investiţiilor, toţi membrii ROPEPCA au suspendat angajările în prezent. Oprirea timpurie a producţiei de gaze va avea un impact puternic asupra angajaţilor specializaţi din sectorul petrolier. Unii operatori au semnalat o reducere a personalului de până la 75% în viitorul apropiat. Astfel, mulţi profesionişti din industrie, cu specializări de nişă, vor căuta să se angajeze în proiecte mai sigure din alte ţări.

Reamintim că numai membrii ROPEPCA menţin anual 14.000 de locuri de muncă, întreaga industrie angajând 26.000 de persoane în mod direct şi creând oportunităţi pentru încă 20.000 de locuri de muncă.

Introducerea modificărilor cadrului de reglementare după ce bugetele anuale şi multianuale ale companiilor au fost deja aprobate a creat confuzii puternice în rândul investitorilor şi a condus la necesitatea revizuirii urgente a tuturor planurilor operaţionale şi de dezvoltare. O legislaţie stabilă şi predictibilă este o condiţie esenţială pentru toţi actorii din acest sector şi, prin urmare, autorităţile ar trebui să depună eforturi pentru o predictibilitate pe termen lung.

Pe lângă efectele negative expuse mai sus, nu putem să nu observăm că nu numai companiile petroliere au fost luate prin surprindere. În momentul de faţă, există o lipsă profundă de înţelegere privind modul în care prevederile vor fi implementate. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), responsabilă în a implementa măsurile adoptate, va fi nevoită să le integreze într-un timp extrem de scurt în cadrul legislativ, în condiţiile în care Ordonanţa introduce numeroase neconcordanţe cu prevederi legale aflate în vigoare.

Pentru a înţelege în detaliu efectele noilor obligaţii, atât asupra companiilor direct afectate, cât şi asupra celorlalţi participanţi la piaţă, au fost iniţiate mai multe studii independente de impact pentru fiecare sector afectat. Aceste rezultate vor fi puse la dispoziţie de îndată ce studiile vor fi finalizate.

Reamintim că prin acest act normativ se instituie

obligaţia asupra producătorilor de a vinde gazele

naturale produse, cu precădere către furnizori, la

preţul reglementat de 68 lei/MWh

până în anul 2022, precum şi perceperea unei taxe

de 2% din cifra de afaceri de către Autoritatea

Naţională de Reglementare în domeniul Energiei

(ANRE), taxă care va fi aplicată

retroactiv pentru anul 2018. Măsurile adoptate

trebuie privite în ansamblul unui cadru legislativ

nefavorabil dezvoltării sectorului petrolier

românesc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here