Prin mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, un angajat din cinci a rămas cu salariul net mai mic din anul 2018, comparativ cu 2017, după ce firmele la care lucrează au refuzat să le majoreze salariile brute

0
1536
Presiunea salariilor și a pensiilor asupra bugetului în 2017

Sondajul platformei de joburi undelucram.ro, a fost derulat în rândul utilizatorilor săi în perioada 18.01.2018 – 22.02.2018 și au participat 1.048 de respondenți.

Potrivit unui comunicat remis de platformă, în februarie, dupa ce platile salariilor pe luna ianuarie conform noilor prevederi au fost efectuate, se fac simtite primele efecte ale trecerii contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați.

20,55% dintre respondeți au spus ca au primit un salariu mai mic, din cauza faptului ca salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficientă.

Restul de 79,45% dintre respondenți au spus că firmele lor le-au crescut în general cuantumul brut al salariului pentru ca angajatii sa nu piardă din salariul net, însă nici în aceste cazuri nu a fost în totalitate vorba de o majorare propriu-zisă a brutului, în multe cazuri mergându-se pe acordarea de bonusuri temporare pentru a compensa pierderea la net.

24,49% dintre participantii la sondaj spun că primit o crestere a salariului sub forma de bonusuri.

Așadar mai rămân 45% dintre respondenți cărora le-a crescut salariul brut pentru a rămâne cu netul la fel ca în 2017, cel puțin. Și în cazul acestora, firmele și-au luat măsuri de precauție în eventualitatea că Guvernul se „va suci” la loc și va muta înapoi contribuțiile sociale de la angajați la angajatori. Potrivit sondajului on-line, 13,27% dintre cei carora li s-au modificat salariile brute spun că au semnat o clauza care stipuleaza revenirea la salariul brut din decembrie 2017 in cazul in care legislatia va reveni la forma inițială.

„Sentimentul general pe care l-am observat in comunitate, cu privire la trecerea contributiilor in sarcina angajatului, a fost de confuzie si revolta pe alocuri”, a declarat Costin Tudor, fondator al platformei, conform comunicatului.

Pe domenii de activitate, în sectorul tehnologiei și comunicațiilor (IT&C), procentajul celor cărora le-au scăzut salariile nete de la 1 ianuarie 2018 este ușor mai mare decât în cazul mediei domeniilor. Asta poate și pentru că sectorul IT a suferit, de la 1 ianuarie 2018, un impact negativ ca urmare a faptului că măsura compensatorie de reducere generală a impozitului pe venitul salarial de la 16% la 10% nu s-a aplicat în domeniu, unde oricum acest impozit este zero.

Cu începere din luna februarie,Guvernul a revenit cu o noua ordonanta de urgenta prin care a decis să plătească statul o parte din contribuțiile de sănătate ale IT-iștilor, pentru ca aceștia să nu piardă la salariile nete.

Situația pe domenii de activitate, conform platformei Undelucram.ro:

  • In industria IT&C, cresterea pentru mentinerea salariului net la nivelul lui decembrie 2017 a fost efectuata in majoritatea cazurilor prin acordarea de bonusuri (35.9%). Cresterea prin act aditional a salariului brut a fost aplicata in cazul a 32.05% dintre angajati, in timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie.
  • In comert, 77.39% dintre angajati nu au pierdut bani ca urmare a modificarilor legislative, fie prin act aditional fie prin acordarea de bonusuri. Numarul celor care au incasat mai putini bani este insa putin mai mare decat in IT, 22,61%.
  • Bancile si institutiile financiare au suportat si ele cresterea salariului brut in cazul a 83,57% dintre respondenti. Doar 13,72% au incasat mai putini bani.
  • In productie s-a pastrat aceeasi linie vazuta si in cazul celorlalte industrii, angajatii din acest domeniu simtind o usoara crestere a salariului in cazul a 80,01 dintre respondenti.
  • Si in domeniul BPO (Business Process Outsourcing) si servicii se intampla acelasi lucru. Spre deosebire de celelalte domenii, in acest caz aproape toti cei care au raspuns sondajului Undelucram.ro au declarat ca salariile brute au fost marite pentru a nu fi afectat salariul net. In cazul a doar 3,13% cresterea a fost insuficienta, restul angajatilor declarand ca veniturile lor nete au crescut.

Undelucram.ro se consideră cea mai mare comunitate online a angajaților din România. Platforma spune că pune la dispoziția angajaților posibilitatea de a evalua companiile la care lucreaza, interviurile de angajare si ofertele salariale.

Toate detaliile pe:

https://www.startupcafe.ro/afaceri/salarii-it-firme-contributii.htm

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here