Primul trimestru aduce o înăsprire a standardelor de creditare pentru creditele acordate populaţiei

0
1904

Dintr-un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei reiese că instituţiile de credit au înăsprit standardele de creditare în primul trimestru din 2017 atât pentru creditele de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (credite ipotecare),

„În cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare s-au menţinut la un nivel constant raportat la perioada anterioara, excepţie făcând creditele acordate pe termen scurt companiilor mici şi mijlocii, pentru care condiţiile s-au înăsprit moderat. Pentru următoarele 3 luni, instituţiile de credit anticipează o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare pentru creditele de consum şi, respectiv, marginală pentru împrumuturile ipotecare. În ceea ce priveşte companiile nefinanciare, standardele de creditare sunt aşteptate să se menţină şi în T2/2017 la un nivel similar celui curent”, se spune în raport.

Raportul mai arată că în primul trimestru din 2017, cererea de credite s-a majorat semnificativ atât în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri. Cererea pentru credite destinate companiilor nefinanciare a înregistrat un avans marginal.

În trimestrul următor, băncile preconizează creşterea cererii atât în cazul împrumuturilor de consum destinate populaţiei, cât şi pentru creditele ipotecare. Estimările pentru T2/2017 ale instituţiilor de credit cu privire la cererea venită din partea companiilor nefinanciare sunt în sensul majorării marginale a acesteia faţă de valoarea înregistrată în trimestrul curent.

„Potrivit raportărilor instituţiilor de credit, preţurile imobilelor rezidenţiale s-au majorat în T1/2017. Băncile estimează că această tendinţă va continua în trimestrul  al II- lea. Cererea pentru creditele de achiziţie de locuinţe şi terenuri a crescut semnificativ în T1/2017, iar instituţiile de credit prognozează că aceasta va cunoaşte un avans important şi în următoarele 3 luni. În T1/2017, rata solicitărilor respinse de către bănci a rămas relativ neschimbată în cazul creditelor ipotecare”, se mai spune în raport.

BNR precizează că sondajul este efectuat trimestrial de către instituţie în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Acesta are la baza un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here