Primele semne de dezastru. Piața imobiliară dă semne de prăbușire  

0
1004
Măsurile guvernului pot afecta afacerile dezvoltatorilor imobiliari

Dacă în august numărul mai mic de locuințe vândute putea fi pus pe seama concediilor, în septembrie, când dezvoltatorii se așteptau la o reluare a vânzărilor, piața a continuat să se ducă în jos.

Vânzările de locuinţe au scăzut drastic în mai multe oraşe din ţară. În unele locuri s-au vândut cu 50% mai puţine imobile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nici programul Prima Casă nu îi mai face pe români să cumpere o locuinţă. La finalul lunii septembrie încă mai erau bănci care acceptau dosare pentru acest program, în timp ce anul trecut în august fondurile erau deja terminate. Totul se întâmplă în condiţiile în care în 2017 volumul construcţiilor rezidenţiale a crescut cu circa 70%.

În august şi septembrie vânzările de locuinţe au scăzut cu 30% în toată ţara, iar în Bucureşti numărul tranzacţiilor a fost cu aproape 50% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Luna octombrie a adus o uşoară creştere, după trei luni în care vânzările au scăzut considerabil, scădere care i-a îngrijorat pe dezvoltatori. Dacă în august numărul mai mic de locuinţe vândute putea fi pus pe seama concediilor, în septembrie, când dezvoltatorii se aşteptau la o reluare a vânzărilor, piaţa a continuat să se ducă în jos.

Mai mult, o scădere considerabilă a avut loc şi la Cluj, de exemplu, de la aproape 1.300 de imobile vândute în septembrie 2017, la sub 600 anul acesta. Acest lucru se întâmplă şi pentru că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca a avut o viteză dublă de creştere a preţurilor faţă de Bucureşti în ultimii trei ani.

În luna octombrie a acestui an, la nivelul întregii ţări au fost vândute puţin peste 52.000 de imobile, arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru. Mai exact, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare cumpărare la nivel naţional în octombrie 2018 este cu peste 9.000 mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here