PRIMARUL DANIEL FLOREA SPARGE DINTR-UN FOC CÂT A CHELTUIT TOATĂ PRIMĂRIA SECTORULUI 5 ÎN JUMĂTATE DE AN! CUM SE DUC 54 DE MILIOANE DE EURO ÎN 34 DE LOCURI DE JOACĂ

0
1068

Locurile de joacă dintre blocurile și din parcurile din sectorul 5 costă cât cheltuielile și investițiile de la școli, spitale, biserici, curățenia străzilor, ajutoare sociale și toate salariile angajaților pe o jumătate de an!

Valoarea celor două contracte acordate de SC Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A., firma Primăriei Sectorului 5, pentru amenajarea a 34 de locuri de joacă și parcuri, este de 255 de milioane de lei, adică aproximativ 54 de milioane de euro.

Anunțurile au fost publicate pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) pe 13 februarie 2019 și au fost atribuite pe 6 mai firmei Star Pro Center INTL. Celălalt ofertant a fost asocierea King Industrial Enterprises SRL (lider de asociere), Construction Limited Liability Company (LLC) și Abagiu Global Services SRL.

O parte din ele se află în parcurile importante din sector A fost aleasă Star Pro Center INTL, pentru că asocierea nu a încărcat în SEAP dovada constituirii garanției de participare.

Poți realiza dimensiunea sumei de 255 de milioane de lei dacă faci comparația cu alte venituri și cheltuieli ale sectorului 5.

Firma preferată a primarului Florea va amenaja parcurile cheltuind, în 14 luni, cât toate capitolele din execuția bugetară pe primele șase luni ale anului!

Conform cifrelor de la Ministerul Finanțelor, PS5 a cheltuit 249,9 milioane de lei în ianuarie-iunie 2019. Aici intră toate cheltuielile realizate pentru locuitorii sectorului: curățenie, deszăpezire, ajutoare sociale, școli, biserici, spitale, transport și salarii ale angajaților.

CÂT REPREZINTĂ 255 DE MILIOANE DE LEI

Primăria cheltuiește pe parcuri, în 14 luni, echivalentul taxei auto încasate de la oameni în zece ani!

În primele 6 luni ale lui 2019, taxa auto plătită de persoanele fizice din sectorul 5 a fost de 11,9 milioane de lei. Autoritățile vor să investească în reamenajarea parcurilor și spațiilor de recreere de aproape șase ori mai mult decât au investit, în prima jumătate a anului în educație!

Aproximativ 45 de milioane de lei a cheltuit primăria cu bursele elevilor, mobilierul școlilor și creșelor, salariile personalului, materialele de curățenie și de birotică, încălzirea.

PS5 dă pe locurile de joacă în parcuri cât a alocat Guvernul pe tot anul 2019 Primăriei Sectorului 5, ca să echilibreze bugetele locale! Suma e luată de Guvern din impozitele pe veniturile cetățenilor. 122,9 milioane de lei a fost alocarea „de echilibrare” în  primele 6 luni pentru PS5, ea se va dubla probabil până la finalul lui 2019.

Investiția de 255 de milioane de lei în spațiile de joacă înseamnă cheltuieli de 12 ori mai mari decât cele pentru sănătate. În prima jumătate a anului, PS5 a investit 10,7 milioane de lei în servicii de sănătate publică.

PNL: „255 DE MILIOANE DE LEI E UN PREȚ SUPRAEVALUAT”

Consilierii locali din opoziție spun că, după ce trei ani nu a avut nicio realizare, acum Daniel Florea își face reclamă pe banii publici, pregătindu-se de alegerile viitoare prin reamenajarea, la sume enorme, a unor parcuri și locuri de recreere dintre blocuri.

„Sectorul 5 este cel cu cele mai puține investiții, cu cel mai mic buget. Aici ne luptăm cu nepăsarea și cu indiferența”, spune Bogdan Jelea, consilier local PNL

„255 de milioane de lei pentru refacerea unor locuri de joacă este un preț supraevaluat”, a mai declarat, pentru Libertatea, consilierul local.

Întrebat cum a fost posibil ca această sumă să treacă totuși de votul consilierilor locali, Jelea a spus că proiectul pentru reabilitarea parcurilor a fost probabil aprobat doar de principiu, deci fără să cuprindă cheltuieli estimative.

„Dacă aceste cheltuieli au fost cuprinse în proiectul de buget sau într-o rectificare bugetară ulterioară, nu știu, pentru că noi (opoziția, n.r.) nu avem acces la buget. De multe ori primim în ședințe doar o schiță, nu primim anexele. Nefericit este că nu e prima dată când se face o astfel de risipă, precum cea cu parcurile”, a explicat Bogdan Jelea.

USR: „DE PARCURI SE OCUPĂ O FIRMĂ FAVORITĂ A PRIMARULUI FLOREA”

Și USR critică uriașa investiție a primăriei, dar și faptul că de lucrări se va ocupa aceeași firmă care câștigă constant contractele cu Primăria Sectorului 5, Star Pro Center INTL.

Potrivit consilierului local Cristina Coroblea, anul trecut, firma Nicoletei Diaconescu a câștigat licitații de aproximativ 470 de milioane de lei, mai bine de jumătate din bugetul sectorului. ”De parcuri se ocupă o firmă favorită a primarului Florea”, spune consilierul USR.

Consilierul reclamă că primăria nu știe să gestioneze banii, iar bugetul este realizat de la început ”pe genunchi”, întrucât niciodată autoritatea locală nu reușește să încaseze, respectiv să cheltuiască până la sfârșitul anului atât cât a estimat.

Spre exemplu, conform proiectului de buget pe acest an, PS5 estimează că va încasa venituri în valoare de 1,32 miliarde de lei și va cheltui tot atât. Până în iunie, primăria a încasat 302 milioane de lei și a cheltuit aproape 250 de milioane de lei.

Estimările reprezentantei USR din Consiliul  Local sunt că, până la sfârșitul anului, autoritățile locale vor ajunge la puțin peste jumătate din veniturile și cheltuielile planificate.

PSD: „255 DE MILIOANE DE LEI ESTE O SUMĂ PREA MICĂ, SUNT MULTE DE FĂCUT”

În timp ce opoziția vorbește de lucrări făcute la suprapreț, social-democrații consideră că 255 de milioane de lei este încă o sumă prea mică pentru o investiție de asemenea importanță.

”Voi aveți impresia că sunt bani mulți, dar sunt puțini, pentru că sunt multe de făcut. Ca să aduci un parc la standarde europene, trebuie să investești. Nu s-a făcut nimic de ani buni și e nevoie de lucrări”, a declarat George Matei, consilier local PSD.

Întrebat de ce nu s-a investit treptat în reabilitarea parcurilor de trei ani de când este actuala administrație, Matei a dat vina pe birocrație: ”Asta e situația când te lupți cu tone de hârtii”.

Referitor la firma abonată la contractele primăriei, consilierul spune că Star Pro Center INTL a câștigat legal licitația, întrucât s-a încadrat cerințelor, iar faptul că avea un singur angajat anul trecut și nu deținea, până recent, nici un sediu ”sunt doar povești aruncate de neica nimeni”.

Nici firma Star Pro Center INTL și nici firma Primăriei Sectorului 5 n-au reacționat până acum la întrebările Libertății.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here