Primăriile vor putea împrumuta de la Trezoreria Statului până în 500 milioane de lei.Guvernul spune că nu sunt suficiente fonduri la buget

0
1530

Ca urmare a aprobarii de catre Guvern a unei Ordonante de Urgenta, primariile vor putea imprumuta de la Trezoreria Statului pana in 500 milioane de lei, pe motiv ca nu ajung banii din bugetul de stat si fondurile europene, în plus acestea vor putea folosi excedentul bugetar pentru cheltuielile cu personalul.

Unitatile administrativ-teritoriale vor putea solicita, in perioada 2018-2019, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea imprumutului integral autorizat in anul 2019, potrivit unui proiect de OUG aprobat de Guvern. In plus, vor putea sa utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanta si cheltuielile cu personalul.

De asemenea, contributiile de asigurari sociale si impozitul pe venit aferente drepturilor salariale declarate si neachitate pana la 31 decembrie 2017 se achita anul acesta de catre unitatile de invatamant preuniversitar din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora si din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Aceste prevederi au fost aprobate deoarece bugetul de stat si fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi necesarul de finantare al autoritatilor administratiei publice locale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii.

Acesta mai sustine ca nefinalizarea unor proiecte in domeniul alimentarii cu apa sau al salubrizarii poate conduce la aplicarea unor produceri de infringement de catre Comisia Europeana, intrucat au fost asumate termene de conformare.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, autoritatile administratiei publice locale vor putea ca, in anul 2018, sa utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanta si cheltuielile cu personalul, corectiile financiare aferente proiectelor, sentintele civile definitive, precum si rambursarea imprumuturilor contractate. Acest lucru poate fi facut doar in cazul in care aceste categorii de cheltuieli nu pot fi asigurate din veniturile proprii si din sumele de echilibrare primite conform Legii bugetului de stat pe anul 2018 nr. 2/2018.

Sumele vor fi utilizate exclusiv pentru finantarea proiectelor necesare asigurarii pachetului minim de servicii publice in fiecare localitate, sustine Ministerul Dezvoltarii.

Pachetul minim de servicii publice, conform prevederilor Programului de Guvernare 2018-2020, presupune realizarea unor investitii in urmatoarele domenii: sanatate, educatie, apa-canalizare, energie termica si electrica, transport si drumuri, salubrizare, cultura, sport, locuinte.

Potrivit unei modificari adoptate in sedita de Guvern, contributiile de asigurari sociale si impozitul pe venit aferente drepturilor de natura salariala declarate si neachitate pana la 31 decembrie 2017 se achita anul acesta de catre unitatile de invatamant preuniversitar de stat din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora si din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. In aceasta categorie intra si contributiile de asigurari sociale si impozitul pe venit aferente drepturilor salariale castigate in instanta de personalul din invatamantul preuniversitar de stat pana la 31 decembrie 2017.

De asemenea, in vederea deblocarii finantarii din credite a investitiilor publice de interes local, unitatile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale vor avea posibilitatea de a muta sume autorizate ca trageri pentru anul curent de la o finantare rambursabila la alta in cadrul sumei totale autorizate pentru anul respectiv.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here