Primăria Capitalei vrea să acorde 1,26 miliarde de lei Companiei Municipale Energetica, după ce anul trecut aceasta a mai primit 300 de milioane de lei

0
1034
gabriela-firea

Miza este încălzirea din București și patrimoniul imobiliar al ELCEN

Banii vor fi folosiți pentru a cumpăra o parte din creanțele ELCEN, astfel încât primăria să devină principalul creditor al producătorului de energie termică ce alimentează Bucureștiul. Instituția va putea dirija ulterior insolvența producătorului de energie.

Planul privind acordarea sumelor apare într-un proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General care va avea loc joia viitoare, în data de 23 august.

Anul trecut primarul general Gabriela Firea a anuntat ca va cumpara ELCEN cu 150 de euro.

ELCEN este în insolvență din 2016, ca și principalul său client, RADET. Cele două companii sunt legate ombilical între ele: ELCEN produce căldura și apa caldă din București, iar RADET le distribuie către populație prin conductele sale.

RADET are datorii de peste 3 miliarde de lei către ELCEN, care mai departe are datorii de 2 miliarde de lei către proprii furnizori, precum Romgaz, Distrigaz Sud, bănci sau Fisc.

Cu banii în cauză nu se va cumpăra ELCEN, ci creanțele. Astfel, sub umbrela Companiei Municipale Energetica vor sosi atât ELCEN, cât și RADET.

În final, miza o constituie chiar alimentarea cu apă caldă și căldură a Capitalei. Și asta pentru că, din cauza insolvenței, ambele companii trebuie să aibă planuri de restructurare compatibile.

‘Scopul majorării capitalului social al societăţii prin emisiunea de noi acţiuni în schimbul unor noi aporturi în numerar este susţinută de considerentul privind realizarea conceputului de SACET prin preluarea creanţelor deţinute de către creditorii ELCEN SA, cât şi a investiţiilor realiate de ELCEN SA.

Prin realizarea majorării de capital social se pun bazele conceputului SACET, se pot accesa liniile disponibile de finanţare pe fonduri europene puse la dispoziţie de Comisia Europeană pentru modernizarea serviciului de alimentare cu energie termică şi transportul acesteia ce va conduce la reducerea costurilor şi la recuperarea investiţiei’, se arată în proiectul de hotărâre.

SACET este un acronim pentru Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică.

Momentan nu se cunoaște dacă din fondurile totale de circa 1,5 miliarde de lei vor fi plătite doar creanțele Fiscului, adică datoriile pe care ELCEN le are la ANAF, sau vor fi plătiți și ceilalți creditori.

Consiliul General a aprobat în data de 17 mai transferul de principiu al RADET și ELCEN la Energetica.

Însă planul inițial era transformarea RADET în societate comercială pe acțiuni, achiziționarea ELCEN și fuziunea prin absorbție a celor două entități. Scopul fuziunii ar fi fost modernizarea noii entități prin accesarea de fonduri europene.

Numai că creditorii ELCEN s-au opus acestui plan deoarece datoriile de peste 3 miliarde de lei pe care ELCEN le avea de recuperat de la RADET s-ar fi anulat, ceea ce ar fi lăsat creditorii ELCEN cu ochii în soare.

ELCEN deține patru centrale electro-termice care produc apă caldă și căldură pentru București. Este vorba de CET Grozăvești, CET Palas, CET Sud și CET Vest. Compania este cel mai mare producător de energie termică din țară, cu o cotă de 40% din total. Pe lângă producția termică, ELCEN produce și energie electrică, iar aceasta este injectată în sistemul național. ELCEN produce circa 5% din electricitatea națională, fiind folosită în special pentru echilibrarea sistemului energetic, adică atunci când nu bate vântul și consumul este mare.

Pe lângă partea energetică, o altă miză a transferului ar putea fi patrimoniul imobiliar al ELCEN. Mai precis, terenurile CET Grozăvești, situate vizavi de Carrefour, pe cheiul Dâmboviței și aproape de centrul orașului. CET Grozăvești ar putea fi mutată din oraș din cauza legislației europene privind poluarea, iar terenurile ar putea fi folosite pentru o posibilă dezvoltare imobiliară.

RADET administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43 la sută din piaţǎ. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând 8.200 de blocuri de locuinţe şi aproximativ 300 de imobile, în care trăiesc 1,21 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.100 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

RADET asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Regia are conducte extrem de vechi, nemodernizate. În fapt, acestea sunt adevărate ‘stropitori’ deoarece pierderile prin conducte se ridică la aproape 40%, ceea ce este imens.

Parlamentul a aprobat în iulie un proiect de lege care va face dificilă deconectarea de la sistemul centralizat de termoficare.

Mai exact, vor fi interzise debranșările de la sistem pentru cei aflați în zonele unitare de încălzire. Aceste zone unitare sunt practic monopoluri și sunt decretate de către primării.

Proiectul prevede și reducerea TVA de la 19% la 5% pentru apă caldă și căldură.

De asemenea, este obligatorie montarea de contoare individuale pentru toate apartamentele legate la sisteme centralizate până la 31 decembrie 2020.

RADET se lăuda în luna martie că factura la sistemul de încălzire centralizată este mai mică cu 1.000 de lei față de o centrală termică de apartament, pe gaze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here