Primăria acorda la 5.000 de bucureșteni bani să-și cumpere biciclete sau trotinete

0
1401

5.000 de persoane vor beneficia de vouchere în valoare de 500 de lei pentru a putea achiziționa biciclete, biciclete electrice, trotinete electrice și dispozitive de tip Segway/Ninebot, conform unui proiect adoptat de Consiliului General al Municipiului București, cu 28 de voturi pentru, 6 împotrivă și 5 abțineri.

Această măsură face parte din proiectul „Biciclişti în Bucureşti”, care are ca scop încurajarea mersului pe bicicletă şi a mijloacelor de transport nepoluante. Beneficiarii voucherelor trebuie să fie cetăţeni cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, cu vârsta minimă de 18 ani împliniţi în 2017. Proiectul se va desfăşura pe baza unui regulament ce va fi elaborat de către Direcţia de Mediu, în colaborare cu celelalte direcţii din cadrul aparatului de specialitate al primarului general.

În expunerea de motive, primarul general, Gabriela Firea, arată că autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia adoptării măsurilor necesare în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului pentru asigurarea sănătăţii populaţiei, conform legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului, care transpune prevederile directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi a un aer mai curat pentru Europa.

Conform raportului de specialitate, ulterior derulării proiectului, pe baza analizei rezultatelor obţinute, se va decide cu privire la continuarea şi chiar dezvoltarea acestuia prin realizarea unui program multianual (trei-cinci ani).

„Rapoartele de monitorizare a calităţii aerului exemplifică depăşiri semnificative ale valorilor limită impuse de Comisia Europeană pentru poluantul M10 (pulberi în suspensie — praf) şi riscă sancţiuni din partea acesteia (infringement) în perioada următoare. Acest proiect va face parte din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului, plan ce trebuie transmis urgent la Comisia Europeană pentru evitarea sancţiunilor”, prevede documentul.

Totodată, bugetul PMB ar urma să fie modificat, suplimentându-se la capitolul Protecţia mediului cu 2,5 milioane lei, aceeaşi sumă urmând să fie diminuată de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor locale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here