Erste Group estimează că, anul viitor, leul va trece de pragul de 4,7 unităţi/euro şi va ajunge aproape de 4,8 lei/euro, după ce în ultimele 12 luni a variat în intervalul 4,63-4,66/euro.
În acest context, Erste se aşteaptă ca BNR să-şi reducă opoziţia la deprecierea cursului, în condiţiile în care reducerea inflaţiei în interiorul ţintei de 1,5-3,5% nu-i oferă motive pentru creşterea dobânzii cheie anul viitor de la nivelul curent de 2,5%, scrie profit.ro.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut de la niveluri de peste 5% în mare parte a anului la 3,4% în noiembrie, după ieftinirea petrolului şi reclasificarea unor servicii în cota redusă de TVA de 5%.
„Având în vedere că inflaţia va rămâne în ţintă în următoarele luni şi inflaţia de bază s-a redus, banca centrală nu trebuie să se grăbească cu creşterile de dobândă, mai ales dacă guvernul îşi va inversa o parte din expansiunea fiscală spre finele anului viitor”, scriu analiştii Erste.
Această ultimă parte s-ar putea, însă, să fie greu de făcut de către guvern, în condiţiile în care deficitul bugetar este pentru al treilea an la rând la 3% din produsul intern brut, iar pentru anul viitor Erste estimează menţinerea, în continuare la acest nivel.
„Creşterea instabilităţii politice va face consolidarea fiscală dificilă, în condiţiile în care partidele sunt într-un permanentă stare de campanie”, notează Erste.
Pe lângă situaţia fiscală, printre factorii fundamentali care, în opinia Erste, împing spre o depreciere a cursului se numără şi diminuarea creşterii economice de la circa 7% în 2017, la 4,3% în acest an şi 3,4% anul următor, precum şi adâncirea deficitului de cont curent, de la 3,2% din PIB anul trecut, la 3,8% în acest an şi 4,1% anul următor.