Previziuni sumbre în privinţa macroeconomiei: într-un an, euro se va apropia de 4,85 lei, iar inflaţia de 3,72%  

0
793

Analiștii financiari bancari din cadrul CFA România mizează pe o depreciere a leului în fața monedei unice europene până la 4.78 lei/euro peste 6 luni și de 4.84 lei/euro peste un an, se arată într-o notă transmisă HotNews.ro de către CFA România. De asemenea, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2020/martie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,72%.

În luna februarie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 10,6 puncte până la valoarea de 34,4 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte), mai arată datele trimise de CAF România.

Datele mai importante din studiul  CFA:

*Aproximativ 49% dintre analiștii CFA România consideră condițiile de afaceri ca fiind proaste și doar 7.7% le consideră bune (restul apreciindu-le ca fiind neutre).

*Aproape 75% dintre aceiași analiști se așteaptă la o înrăutățire a respectivelor condiții de businessîn următoarele 12 luni (doar 2.6% dintre ei spun că ar putea exista o îmbunătățire).

*40% din analiștii CFA spun că nivelul salariilor va rămâne la fel în următorul an, în timp ce 36% cred că ar putea scădea.

Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 8,2 puncte, până la valoarea de 47,5 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 19,6 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,9 puncte până la valoarea de 27,9 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 8,7 puncte).

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here