Preţurile la electricitate şi gaze pentru consumatorii casnici, îngheţate până în 2022

0
461

Faimoasa Ordonanţă 114, care prevede, pe lângă suprataxarea companiilor din energie şi comunicaţii şi instituirea „taxei pe lăcomie”, şi îngheţarea preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, se extinde şi asupra preţurilor energiei electrice.

Prevederile OUG 114/2018 şi legislaţia secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia nu vor conduce la creşteri de preţuri la energia electrică şi gazele naturale furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat, până în 2022.

Conform comunicatului autorităţii, termenele aplicabile sunt:

  • 01.03.2019 – 28.07.2022 pentru energia electrică;
  • 01.01.2019 – 28.02.2022 pentru gazele naturale.

În ceea ce priveşte clienţii finali casnici de energie electrică şi gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate, ANRE precizează că a pus la dispoziţia acestora mai multe facilităţi menite să-i protejeze împotriva unor posibile practici comerciale incorecte.

Astfel, clienţii beneficiază de câte un instrument de comparare a preţurilor sau ofertelor-tip, destinat tuturor celor interesaţi să-şi aleagă sau să-şi schimbe furnizorul de energie electrică şi/sau gaze naturale din piaţa concurenţială, al căror scop este sa permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizori, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip. Aceşti clienţi au şi posibilitatea de a reveni din piaţa concurenţială pe piaţa reglementată, în situaţia în care consideră că este mai avantajos.

În cazul energiei electrice:

Clientul casnic de energie electrică care doreşte să revină din piaţa concurenţială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanţă din zona sa de reţea, având asigurat preţul avizat de ANRE.

În cazul gazelor naturale :

Clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată şi se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE.

Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligaţia să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligaţia să îl informeze în acest sens.

Potrivit autorităţii de reglementare, preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale şi de consumul anual, şi sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here