Preţul spot al energiei electrice a crescut în septembrie cu 40% faţă de anul trecut

0
1034
energie-electrica

Energia electrică s-a scumpit în 2017 de 4 ori mai mult pentru cei care au rămas la reglementat decât pentru cei care au schimbat contractul.

Preţurile la energie electrică au crescut pe toate pieţele în luna septembrie, la fel şi cantităţile de energie achiziţionate la aceste preţuri. Cei care câştigă sunt producătorii de energie şi, cel puţin până nu vor transfera în preţurile finale scumpirea, cei care pierd sunt furnizorii.

Preţul mediu de închidere al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU) a fost, în luna septembrie, de 276 de lei/MWh, în creştere cu 13,7% faţă de cel înregistrat în luna precedentă şi cu aproape 40% peste cel înregistrat în septembrie 2017, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei de Energie Electrică şi Gaze (OPCOM).

Chiar dacă volumul tranzacţionat este în scădere, comparativ cu totalul energiei consumate în România, an la an-42,5% în scădere de la 46,97% în septembrie 2017, faţă de luna precedentă a acestui an cota PZU a crescut cu 7% raportată la consumul naţional. În termeni absoluţi, s-au tranzacţionat 1,85 TWh de energie electrică.

Lucru care este important şi prin prisma faptului că, în septembrie, au fost momente în care preţurile au urcat la peste 500 de lei/MWh, culminând cu nivelul record al ultimului an, de 546 de lei, atins pe 27 septembrie. Aşadar, s-a tranzacţionat mai multă energie scumpă, comparativ cu august.

Creşterile de preţ pe piaţa spot influenţează facturile consumatorilor finali, dar nu în aceeaşi măsură. Energia pentru consumatorii finali este cumpărată mai ales prin contracte bilaterale, iar achiziţiile de pe PZU vin doar să acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor.

Însă şi preţurile şi cantităţile de pe piaţa contractelor bilaterale au avut cam aceeaşi evoluţie. În septembrie, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB) cu licitaţie extinsă (LE), preţul energiei contractate, dar cu livrare ulterioară, a fost de 260 de lei/MWhm iar cantitatea tranzacţionată de circa 4 TWh. În creştere, ambele faţă de situaţia din august, când vorbeam despre preţuri de 243 de lei şi despre tranzacţii de doar 3 TWh.

Şi, pentru a sesiza şi mai bine unde s-a ajuns, în septembrie, contractele semnate anterior pe această piaţă, dar cu livrare în luna septembrie, au avut un preţ mediu ponderat de 187 de lei/MWh.

De două luni, energia se scumpeşte accelerat în România, mai ales pe piaţa spot. Dincolo de un consum în creştere, de cuplarea cu pieţele din vest, de vină pare a fi şi un deficit de producţie, care nu mai susţine consumul, mai ales în orele de vârf, generat, de opririle programate. În plus, în piaţă au apărut şi unele suspiciuni legate de comportamentul unor producători. Consiliul Concurenţei a anunţat în septembrie că a demarat o investigaţie având suspiciunea că Hidroelectrica, cel mai mare producător din ţară, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă, în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare.În acest context, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, a declarat, că, până acum, furnizorii au fost cei care au suportat aceste pierderi, însă consumatorii ar fi avut şi ei de suferit dacă practica ar fi continuat.Hidroelectrica a negat toate acuzaţiile, spunând că acţionează în piaţa de echilibrare după cum îi cere Dispeceratul Energetic Naţional şi a anunţat că se va apăra în instanţă.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here