Pretul petrolului US a ajuns sub 0

0
3185
Pretul petrolului

Prețul  petrolului brut american a devenit negativ pentru prima dată în istorie. Cum s-a întâmplat – și ce înseamnă?

Prețurile petrolului din SUA au devenit negative pentru prima dată în istorie luni, pe fondul celei mai profunde scăderi a cererii din ultimii 25 de ani. O inflație de petrol nedorit pe piață a făcut ca West Texas Intermediate (WTI), prețul de referință al petrolului american, să scadă până la aproape – 40 dolari barilul după cea mai rapidă scadere din istorie. Asta însemna că producătorii plătesc cumpărătorii pentru a scapa de petrol.

De ce prețul petrolului din SUA a coborât sub 0?

Prețul petrolului a scăzut constant pe piețele globale de când coronavirusul a izbucnit pentru prima dată în China la sfârșitul lui 2019. De atunci, oprirea marilor economii și a rutelor de transport de persoane pentru a reduce răspândirea virusului a eliminat cererea de petrol. Însă producătorii de petrol au continuat să pompeze petrol brut din puțurile lor în piața, provocând un dezechilibru catastrofal între petrolul supraplătit și cea mai mare scădere a cererii din ultmii 25 de ani.

Ce înseamnă „preț negativ” la petrol?

Pe scurt: producătorii de petrol plătesc cumpărătorii pentru a scapa de petrol, deoarece instalațiile de depozitare sunt pline până la refuz. Luni la cel mai scăzut punct al pieței, o companie petrolieră ar fi putut plăti aproximativ 40 de dolari pentru fiecare baril de petrol pe care cineva a fost dispus să îl ia. Un cumpărător ar trebui să ia în considerare costul transportului petrolului din puț într-un hub de transport sau la o instalație de depozitare, unde poate fi necesar să fie menținut până la șase luni, la costuri semnificative. De asemenea, un eventual cumparator, ar trebui să parieze că prețurile petrolului vor crește mai târziu în acest an pentru a obține un profit din „investiției”. Nicio companie petrolieră nu dorește să-și „vândă”  petrolul brut în pierdere, astfel că este probabil ca mulți producători să își închidă puțurile până la revenirea pieței.

De ce prețul petrolului în alte țări este încă pozitiv?

Supraproductia de petrol este deosebit de acută în SUA, care produce în jur de 10 milioane de barili de petrol în fiecare zi, deoarece rezervoarele de stocare  sunt pline pe fondul lipsei de cerere, companiile petroliere sunt disperate să-și vândă acum petrolul excedentar pentru mentinerea instalatiilor de extractie în functiune. În alte regiuni, inclusiv în Marea Britanie, prețurile petrolului sunt în continuare peste zero, în parte, deoarece acestea costurile de transport sunt mai mici și acces mai facil la porturi. Totuși, nicio piață a petrolului nu a rămas sigura. Prețul internațional de referință al petrolului, cunoscut sub numele de brut Brent, este încă peste 20 de dolari barilul, dar a scăzut cu două treimi din ianuarie până la minimul din ultimiii 18 ani.

Ce înseamna un pret negativ al petrolului

Prețurile benzinei vor scădea brusc în acest an din cauza prăbușirii prețurilor petrolului și a orizontului îndepartat al revenirii pieței, care probabil va fi în viitorul nu foarte apropiat. Dar ce e important de menționat este că prețul plătit la pompă nu este o reflectare perfectă a piețelor petrolului, deoarece prețurile benzinei și motorinei includ taxe guvernamentale și o marjă de profit pentru vânzător. Prețurile negative ale petrolului văzute în SUA vor fi de scurtă durată, așa că nimeni nu trebuie să se aștepte să fie plătit pentru a-si face plinul la mașina.

Când îsi vor reveni preturile

Pretul petrolului își  va reveni destul de repede. Prețul negativ al petrolului din SUA s-a referit în mod specific la prețul pentru petrolul brut livrat în luna mai, luna în care cererea de petrol este de așteptat să fie cea mai scăzută, iar ofertele sunt cele mai mari. De marți 21 aprilie comercianții de petrol vor începe să tranzacționeze barile pentru livrare în luna iunie, iar acestea ar trebui să ducă  la cresterea prețurilor . O recuperare semnificativă a prețurilor pieței petrolului va depinde de cât de rapid crește cererea de combustibili pentru transport – un sfârșit rapid al izolarii populatiei ar accelera o redresare a prețurilor de piață, dar o ieșire lentă din criza Covid-19 ar putea însemna chinuri financiare suplimentare pentru producătorii de petrol până în 2021.

Prețurile din iunie pentru WTI au fost, de asemenea, în scădere, dar tranzacționarea a fost de peste 20 de dolari pe baril. Între timp, Brent Crude – etalonul folosit de Europa și de restul lumii, care se tranzacționează deja pe baza contractelor din iunie – a fost, de asemenea, mai slab, cu 8,9% la mai puțin de 26 dolari pe baril.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că guvernul va cumpăra petrol pentru rezerva națională a țării. Dar îngrijorarea continuă să crească că instalațiile de depozitare din SUA vor rămâne fără capacitate, stocurile de la Cushing, principalul punct de livrare în SUA pentru petrol, crescând cu aproape 50% de la începutul lunii martie, potrivit ANZ Bank.

La ora publicarii articolului pretul petrolului brut în USA era deja pozitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here