Preţul locuinţelor din România s-a majorat cu circa 6,6% la nivel naţional în 2017 şi continuă tedinţa şi în 2018

0
1377
Prețurile locuințelor

Această tendinţă ce prefigurează creşterea pieţei este mai pronunţată în oraşele mari, potrivit companiei de consultanţă Eurobank Property Services.

În ultimul trimestru al anului trecut, indicele preţurilor rezidenţiale calculat de Eurobank a rămas stabil, înregistrând o uşoară creştere de 0,3%, comparativ cu trimestrul anterior.

Creşterile trimestriale recente, coroborate cu evoluţia pozitivă din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,5%, susţin tendinţa de revenire a pieţei româneşti, arată autorii raportului. Preţurile din Bucureşti şi-au continuat parcursul ascendent cu o valoare de 4,6%.

În ceea ce priveşte cele opt diviziuni ale României, patru dintre acestea şi-au continuat tendinţa de creştere trimestrială a preţurilor, în timp ce restul de patru au evoluat negativ. Regiunea Sud conduce lista diviziunilor cu evoluţie pozitivă, cu o creştere trimestrială de 3,6%, iar Muntenia a înregistrat cea mai accentuată scădere, cu un procent de -2,1%.

„Evoluţia indicilor individuali aferenţi celor mai mari unsprezece oraşe din România indică în general o performanţă trimestrială stabilă, cu fluctuaţii care par a constitui mai degrabă corecţii pe termen scurt. Oradea prezintă cea mai mare creştere a preţurilor trimestriale cu 4,1%, faţă de celelalte orase. Pe de altă parte, Timişoara a înregistrat cea mai mare scădere a preţurilor, cu -1,8%“, se arată în raportul citat.

Preţul proprietăţilor noi din Bucureşti a continuat şi el creşterea trimestrială, cu aproximativ 1%, contribuind, de asemenea, la creşterea de 1% a proprietăţilor noi la nivel naţional.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 13 ani, începând din 2005.

Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), românii au vândut în prima lună a acestui an peste 39.000 de case, terenuri şi apartamente, cu 70% mai multe tranzacţii decât în perioada similară a anului trecut

În ianuarie 2018, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în Bucureşti – 4.931, Iaşi – 2.431 şi Cluj – 2.374. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt – 274, Sălaj – 217 şi Tulcea – 185.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în prima lună din 2018 sunt Arad – 633, Timiş – 614 şi Brăila – 473.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în luna ianuarie 2018, a fost de 16.316, cu 5.406 mai mare faţă de luna ianuarie 2017. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în Bucureşti – 3.076, Cluj – 1.270 şi Ilfov – 1.250. La polul opus, se află judeţele Teleorman – 53, Gorj – 39 şi Sălaj – 31.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here