Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că OUG 114 riscă să provoace o „apocalipsă economică”

0
690

Acesta le-a transmis parlamentarilor că au obligaţia morală să voteze împotriva acestui act normativ.

El a precizat, după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, că s-a realizat o evaluare a consecinţelor economice negative ale prevederilor OUG 114, act normativ care introduce suprataxa pe active în funcţie de ROBOR.

„Aproape nicio bancă din România nu-şi poate menţine profitabilitatea în condiţiile acestei noi taxe, care este de fapt o suprataxă pe activele bancare, dacă menţine nivelul dobânzilor şi condiţiile de creditare de astăzi. Generarea de pierderi către bănci cu siguranţă va determina băncile să ia fie decizia de a înăspri condiţiile de creditare pentru a putea să-şi menţină profitabilitatea, fie decizia de a împacheta şi de a pleca din România. Oricare din aceste decizii vor fi luate de băncile din România va avea consecinţe extrem de negative asupra fiecărui cetăţean român. Trebuie să ieşim din retorica populistă care este folosită de partidele de guvernământ PSD-ALDE, care au transformat sistemul financiar-bancar în inamic public într-un mod cu totul şi cu totul artificial. OUG 114 riscă să provoace o apocalipsă economică, fiindcă efectele catastrofale pe care le are asupra sistemului financiar-bancar vor fi resimţite de fiecare român”, a spus Orban, conform Agerpres.

El a subliniat că efectul cel mai grav al OUG 114 va fi frânarea creşterii economice, existând riscul să se ajungă la recesiune.

„Să nu mire pe nimeni faptul că multe companii româneşti vor da faliment, că foarte mulţi români nu vor mai fi consideraţi bancabili şi nu vor mai primi credite, să nu mire pe niciun român că atunci când se va duce la bancă nu va mai găsi aceleaşi condiţii de creditare care existau înainte de OUG 114, ca să nu mai vorbim de alte lucruri mult mai grave care s-ar putea întâmpla, în condiţiile în care actori bancari decid să împacheteze şi să plece din România”, a mai declarat preşedintele PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here