Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat marţi Curtea Constituţională (CCR) cu privire la legea care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv. Dragnea punctează din nou, trimițându-l pe președinte la cozile pentru plata taxelor

0
1714
iohannis

Șefulstatului a argumentat că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală. CCR va dezbate legea după alegeri.

Preşedintele Klaus Iohannis argumentează, în sesizarea trimisă CCR, două modalităţi de încălcare a Constituţiei: pe formă şi pe fond.

Fără consultarea Guvernului

În ceea ce priveşte forma, Klaus Iohannis arată că Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fără a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, în opinia şefului statului, prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. „În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificări bugetare, este necesar ca Parlamentul să solicite o informare din partea Guvernului”.”Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fără să ceară Guvernului o informare în acest sens. Dat fiind caracterul imperativ al obligaţiei de a cere informarea menţionată, rezultă că nerespectarea acesteia are drept consecinţă neconstituţionalitatea legii adoptate”, se arată în sesizarea trimisă de către preşedinte Curţii Constituţionale.

Nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare

A doua serie de argumente prin care preşedintele Klaus Iohannis încearcă să demonstreze neconstituţionalitatea legii privind eliminarea a 102 taxe, vizează aspecte de fond.Astfel, şeful statului acuză nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevăzută de legea fundamentală, de acte normative precum şi de jurisprudenţa CCR.”Măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat. Totodată, legea cuprinde măsuri menite să atragă majorarea directă şi indirectă a cheltuielilor bugetare, precum şi măsuri menite să diminueze veniturile bugetare (…) În plus, legiuitorul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii”, se mai arată în sesizarea preşedintelui.

,,Efecte nocive,,

De asemenea, Klaus Iohannis acuză lipsa de predictibilitate şi coerenţă a legii privind eliminarea taxelor, „deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite”. Klaus Iohannis dă câteva exemple concrete de efecte nocive ale legii a căror rezolvare nu a fost prevăzută de legiuitor.

Unul dintre aceste exemple este efectul pe care l-ar avea eliminarea taxei radio-tv, eliminare care i-ar putea lăsa pe angajaţii radioului şi televiziunii publice fără salarii şi ar putea afecta autonomia celor două entităţi. „Neconcordanţa dispoziţiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor acestor entităţi (având în vedere faptul că în sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege şi nu se negociază), contravenind regulilor de tehnică legislativă şi, totodată poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune, astfel este aceasta consacrată de art. 31 alin.(5) din Constituţie”, exemplifică preşedintele în sesizarea de neconstituţionalitate.

Efecte nocive a căror rezolvare nu a fost prevăzută în legea de eliminare a taxelor ar mai putea avea, în opinia şefului statului, şi eliminarea taxelor consulare, precum şi a timbrului de mediu pentru autovehicule.

„Se creează premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecinţa neîncadrării în Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO) în anii 2017, 2018 şi 2019 (…) Orice cheltuială suplimentară neprogramată conduce la creşterea deficitului bugetar dacă fondurile nu au fost cuprinse în strategia fiscal-bugetară, iar pentru încadrarea în ţintele prevăzute de strategia fiscal-bugetară, orice alocare suplimentară de fonduri trebuie compensată cu măsuri structurale de creştere a veniturilor bugetare şi/sau reducere a cheltuielilor bugetului general consolidat”, arată Klaus Iohannis în finalul sesizării de neconstituţionalitate.

În procedură de urgență

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea.Actul normativ, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptat în procedură de urgenţă în ambele camere al Parlamentului.Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Motivează neconstiționalitatea … cu graba

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că textul legii conţine indicii de neconstituţionalitate având în vedere „graba cu care a fost tratat acest subiect de catre Parlament si care indica un periculos populism electoral”.Potrivit acesteia, reducerea taxelor este în esenţă o idee bună, dar „vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care chiar daca presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normala si necesara a unei dezbateri publice”.

„Domnul presedinte, Klaus Iohannis, e un sustinator al ideii eliminarii unor taxe. Avem prea multe taxe, in esenta reducerea numarului lor este o idee buna. Cazul de fata este insa unul special. Vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care chiar daca presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normala si necesara a unei dezbateri publice. Este, asa cum a numit-o domnul presedinte o ‘modalitate heirupista, care e fundamental contraproductiva si daunatoare Romaniei”, a afirmat purtătorul de cuvânt. Dobrovolshi a mai spus că o dezbatere publica prealabila a starnit un val de solicitari din partea conducerii celor doua institutii, sindicatelor, organismelor si asociatiilor de profil care i-au cerut presedintelui sa nu promulge legea. „De altfel presedintele a incurajat consultarea publica pe acest subiect si prin dezbaterea organizata de Active Watch saptamana trecuta, la care a participat”.

Dragnea punctează din nou

Liviu Dragnea spune că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una dintre cozile la care stau românii pentru a plăti taxe, înainte de a lua decizia să atace la CCR legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, Dragnea susţinând că motivaţiile preşedintelui sunt exclusiv politice.

„Înainte să recurgă la astfel de metode privitoare la legea prin care am eliminat cele 102taxe, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una din cozile la care românii stau doar pentru a plăti una din aceste taxe. Ar fi înţeles de ce această lege este bună şi necesară. Klaus Iohannis nu trăieşte printre români şi nu înţelege că oamenii pierd zeci de ore în fiecare an pentru a plăti aceste taxe nefiscale. Preşedintele îi umileşte pe români, iar motivaţiile pentru care trimite legea la CCR sunt exclusiv politice. Vreau să vă asigur că, şi de acum înainte, vom face tot ce este legal pentru a pune această lege în aplicare. Doar aşa românii vor face parte din clasa de mijloc”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Judecătorii Curţii Constituţionale vor dezbate sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea PSD de eliminare a 102 taxe după alegeri, în data de 14 decembrie, în vreme ce legea privind creşterile salariale pentru unele categorii de bugetari va fi discutată cu o săptămână mai devreme.CCR va avea pe ordinea de zi de miercuri, 7 decembrie, legea prin care se majorarează salariile personalului din Educaţie şi Sănătătate, contestată atât de PNL, cât şi de Guvern, au declarat surse din CCR.O săptămână mai târziu, după alegeri, judecătorii vor lua în discuţie sesizarea şefului statului privind legea PSD de eliminare a 102 taxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here