Președintele Ionel-Valentin Vlad a decis să restricționeze accesul la declarațiile de avere ale membrilor conducerii Academiei Române

0
1636

La transparentizarea exercitării demnităților publice a contribuit și publicarea declarațiilor de avere și interese și accesul facil al cetățenilor la aceste documente. Există însă persoane ingenioase, precum Ionel-Valentin Vlad, care apelează la orice tertip pentru a împiedica accesul direct la declarațiile de avere ale persoanelor din conducerea Academiei Române.

Unul dintre motivele pentru care Valentin Vlad ar putea dori ascunderea averii îl reprezintă tocmai dimensiunea acesteia: un număr impresionant de proprietăți imobiliare, în majoritate covârșitoare moștenite (16), și de conturi bancare (10).

 Legea nr. 176 din 2010 menţine obligativitatea în ceea ce priveşte declararea averii şi a intereselor pentru următoarele categorii de persoane: „aleşii locali; persoanele cu funcţii de  conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituţiilor publice“.

Persoanele din conducerea Academiei Române se încadrează în aceste categorii. Declarațiile de avere cuprind perioada 2010-2017 și sunt obligatorii pentru cei șase membri ai conducerii Academiei Române (un președinte, patru vicepreședinți și un secretar general). Acestea, însă, nu sunt disponibile pe site-ul Academiei (acad.ro). Când vrei să deschizi declarațiile de avere primești următorul mesaj: „Password required. This document is password protected. Please enter a password“. Niciun document nu se poate deschide pentru cei care nu dețin această parolă.

 Solicitandu-se un punct de vedere de la Academia Română, aceasta a  precizat, prin intermediul Serviciului Resurse Umane: „Declarațiile de avere și cele de interese ale persoanelor din conducerea Academiei Române se regăsesc în acces liber pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Aceste declarații au fost încărcate și pe site-ul Academiei Române, sub parolă, ca urmare a adresei președintelui Academiei Române către președintele Agenției Naționale de Integritate“.

Ciudate sunt dedesubturile acestei neobișnuite înțelegeri. La numărul aferent Direcției Comunicare, Relații Publice și Strategie a ANI nu a răspuns nimeni. Nu se mai aduce in discutie comunicarea cu mass-media, care este mult îngreunată de faptul că se face exclusiv printr-un formular.

„România liberă“ a cerut președintelui Academiei, pe data de 18 august, un punct de vedere legat de activitatea sa academică și de situația plagiatelor din România, dar nu a primit răspuns.

 Declarația de avere a președintelui Academiei se regăsește printre cele 7.424.932 declarații de avere și interese ce pot fi consultate pe portalul ANI. Un posibil motiv pentru care Ionel-Valentin Vlad și-a „pierdut“ declarația de avere printre alte câteva milioane și a restricționat accesul direct și simplu la documente pe site-ul Academiei Române l-ar putea reprezenta dimensiunea averii sale.

Ionel-Valentin Vlad este un personaj extrem de norocos. 15 proprietăți imobile și clădiri au fost moștenite și doar una cumpărată. Are două terenuri cu pășune (de 15 hectare) în Maramureș, un teren agricol la Alba (2,3 hectare), 160 hectare de pădure în județul Argeș. Șeful Academiei Române mai deține, printre altele, șase apartamente în București, de 55, 57, 107, 157, 188 și 222 metri pătrați, un duplex tot în Capitală, o casă de vacanță, o casă și un apartament la Câmpulung Muscel. Vlad are 10 conturi bancare, în timp ce soția sa are cu unul mai mult. El nu ar fi putut dobândi atâtea proprietăți din veniturile sale, care anul trecut au totalizat 173.000 lei, adică 38.000 euro. Ca președinte al Academiei, Vlad a câștigat 78.000 lei.

Ionel-Valentin Vlad a fost ales președinte al Academiei în 2014 și este un apropiat al PSD. El a stârnit dezaprobarea unor membri ai Academiei Române după ce i-a invitat pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să susțină discursuri în luna aprilie, când s-au sărbătorit 151 de ani de la înființare. Vlad este inginer, absolvent al Institutului Politehnic din București, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. După terminarea studiilor, a început activitatea de cercetare la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti. A devenit doctor în 1972. În 1991 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2009, membru titular al Academiei. În acest an a devenit și președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare.

Publicarea declarațiilor de avere pe site-ul instituției unde își desfășoară activitatea este obligatorie. Ce riscă președintele Academiei pentru că nu a publicat pe site-ul Academiei declarațiile de avere? „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“.

Declarațiile de avere de pe site-ul Academiei Române por fi consultate doar de cei care știu parola

Toate detaliile pe:

http://romanialibera.ro/special/dezvaluiri/cu-incalcarea-legii–presedintele-academiei-romane-isi-ascunde-sub-parola-16-proprietati-mostenite-466486

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here