Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care proprietarii clădirilor monument istoric vor fi scutiţi de impozit

0
1019
iohannis

Proprietarii clădirilor clasificate drept monument istoric, mai puţin a celor cu încăperi în care se desfăşoară activităţi economice, nu vor mai plăti impozit de anul viitor. Un decret de promulgare al acestei legi a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede scutirea de la plata impozitelor pentru clădirile monumente istorice.

Astfel, vor beneficia de scutire de impozite clădirile şi suprafeţele de teren aferente care sunt clasate drept monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de proprietar, şi care au faţada stradală şi principală renovată sau reabilitată, cu excepţia încăperilor folosite pentru activităţi economice.

Până acum, consiliile locale aveau dreptul de a decide scutirea de impozit pentru o astfel de clădire. În noua lege, însă, consiliile locale nu mai pot face asta lucru. Lor li se va da dreptul doar de a „reduce impozitul pe suprafeţele neconstruite ale terenurilor cu regim de monument istoric, în funcţie de suprafaţa afectată şi de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziţia publicului pentru vizitare, precum şi instituţiilor specializate pentru cercetare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here