Președintele BAAR, despre preţurile RCA: „Nu s-a întâmplat nimic deosebit față de perioada în care tarifele RCA au fost plafonate. Acum avem un tarif de referință care este extraordinar de bun pentru consumator“

0
2074

Preţurile poliţelor RCA nu s-au modificat în prezent, față de perioada în care acestea au fost plafonate. Mai mult, consumatorii au acum la dispoziție tariful de referinţă, un instrument foarte bun, care le permite să compare ofertele primite din partea asiguratorilor și să ia cea mai bună decizie, a declarat Mădălin Roșu, președintele Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR).

Acum avem un tarif de referință care este extraordinar de bun pentru consumator, întotdeauna acesta poate să compare. Iată un lucru bun. Va merge la asiguratorul X, se va uita pe tariful de referință și va vedea că tarifele oferite sunt cu 50%, 30%, 10% mai mare și atunci poți întreba de ce. Conform legii, asiguratorul este obligat să îți răspundă de ce se întâmplă lucrul acesta și, mai mult, poate merge la ASF și să întrebe de ce a avut creșterea respectivă, care sunt bazele statistice care au stat la creșterea respectivă“, a explicat Mădălin Roșu.

Acesta a subliniat că nu s-a produs nicio schimbare între actuala perioadă, cu tarife de referință, și perioada precedentă, cu tarife plafonate. „Aceleași lucruri pe care le avem acum le aveam și atunci. Este politica fiecărei companii să-și pună anumite prețuri pentru că, până la urmă, este un mesaj că își dorește anumiți clienți care își cumpără pe un an sau poate vrea să stimuleze clienții dintr-o anumită categorie, fiecare cu politica de risc“, a arătat președintele BAAR.

Mădălin Roșu a mai arătat că tariful pentru o poliță de răspundere civilă auto (RCA) este, în prezent, echivalent cu prețul a două plinuri de benzină, sumă pentru care o persoană, indiferent de autoturismul pe care îl conduce, primește un cec în alb de peste 7 milioane de euro valabil 24 de ore din 24.

Gândiți-vă că sunt două plinuri de benzină. Despre două plinuri de benzină vorbim. Iar pentru acest cost, acea persoană, indiferent ce mașină conduce, primește un cec în alb de peste 7 milioane de euro valabil 24 din 24 (valoarea maximă a despăgubirilor RCA în caz de accident pentru pagube materiale și vătămări corporale – n.r.). Să nu uităm totuși importanța asigurării de răspundere civilă auto. Întotdeauna o punem într-o zona de genul acesta, că este e ogligatorie. Este obligatorie pentru că, dacă nu ne-o facem, s-ar putea să nu ne permitem să plătim astfel de despăgubire care poate ajunge la milioane de euro“, a declarat Mădălin Roșu.

În ceea ce privește informațiile apărute potrivit cărora tarifele polițelor RCA pe șase luni sunt aproape de cele practicate pentru asigurările RCA pe un an, președintele RCA a precizat că niciodată acestea nu au fost la jumătate, întrucât există anumite costuri de administrare, dar și pentru că s-a constatat o frecvență mai mare a accidentelor pe perioade mai scumpe.

Pentru că întotdeauna costurile de administrare sunt mai mari, frecvența de apariție (a accidentelor – n.r.) este mai mare pentru perioade mai scurte. Să facem o comparație simplă. Până la urmă, dacă mergem la o sală de gimnastică în momentul de față și facem un abonament pe un an, cu siguranță este mai ieftin decât unul pe o perioadă mai scurtă“, a arătat Mădălin Roșu.

Acesta a mai arătat că fiecare asigurator își fixează tarifele în funcție de politica de risc și că fiecare consumator are posibilitatea de a-și alege o poliță la un preț corect.

Dacă un anumit asigurator are o astfel de atitudine, practicând aceleași tarife pe un an ca și pentru șase luni, este clar că mesajul lui este că și-ar dori anumiți clienți pe un anumit tip de segment, adică cei care își cumpără pe un an. Adică din profilul lui de risc a rezultat că acei clienți sunt mai disciplinați în trafic și așa mai departe. În momentul de față, în piață, sunt asiguratori și asiguratori, există de la preț pe 12 luni împărțit la șase, există la fel diferențe de 1,2 sau 1,3 și așa mai departe. Nu cred că este în momentul de față cazul să umflăm un balon de săpun. În momentul de față, orice consumator are posibilitatea să-și aleagă polița la un preț corect“, a mai arătat șeful Biroului Asiguratorilor Auto din România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here