Presa din Serbia anunţă că ţara vecină ne-a suflat o investiţie majoră: Volkswagen n-a ales România

0
906

Volkswagen a decis să aleagă Serbia pentru noua fabrică pe care vrea să o construiască în Europa de Est, în detrimentul altor ţări precum România, Turcia, Macedonia sau Bulgaria, scrie presa sârbă.

Întrebat de Blic dacă Volkswagen intenţionează să construiască o unitate în Serbia şi când ar putea fi anunţată decizia, Mark Langendorf nu a negat că producătorul auto ar putea veni în Serbia, dar a precizat că încă se aşteaptă o decizie.  

“Nu comentăm în privinţa planurilor noastre privind anumite ţări”, a declarat oficialul VW.

România şi Bulgaria, care sunt membre în UE, erau favorite pentru a obţine investiţia, iar Turcia le urma. Cu toate acestea, performanţa economiei sârbeşti, prezenţa a numeroşi producători de componente auto importanţi, dar şi relaţiile dintre autorităţile sârbe şi cele germane au înclinat balanţa în favoarea Serbiei, scrie publicaţia sârbă Večernje Novosti.

De asemenea, faptul că Serbia deţine 10% din stocurile mondiale de litiu, din care se produc bateriile pentru maşini elecrice, a fost un alt factor decisiv pentru grupul german. Publicaţia germană Deutsche Welle scrie însă că Volkswagen nu ar fi luat încă o decizie în privinţa amplasării noii fabrici, Bulgaria fiind însă în prezent favorită în cursa pentru atragerea investiţiei, nu România.

Potrivit Novosti, este de aşteptat ca manangementul grupului german să confirme în următoarele zile planul de a investi 1,4 miliarde de euro în Serbia. Investiţia va crea 5.000 de locuri de muncă, iar capacitatea anuală a fabricii va fi de 300.000 de automobile.

Volkswagen va produce în noua fabrică vehiculele SUV din familiile „Skoda” şi „Seat”, modele care vor fi mutate în Serbia din oraşul ceh Kvasina, care în schimb va prelua producţia de Volkswagen Passat.

Primele maşini ar putea ieşi pe poarta fabricii în 2023. Deşi sursele citate nu au specificat unde va fi amplasată viitoarea fabrică, publicaţia aminteşte că preşedintele sârb Alexander Vucic a menţionat Sumadija în câteva ocazii drept destinaţia investiţiei.

În ianuarie, presa turcă scria că Volkswagen a ales Turcia pentru a produce microbuze la o uzină Ford din ţară. Alper Kanca, şeful asociaţiei producătorilor de componente auto din Turcia, citat de Daily Sabah, a explicat de ce a ales această ţară şi nu România sau Bulgaria: „Investiţia nu ar trebui să ajungă în Bulgaria, căreia îi lipseşte forţa de muncă, dar nici în România, care nu are infrastructură. Turcia este locul ideal din punct de vedere economic”, spunea el, citat de Hotnews.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here