Premierul Vasilica Dăncilă a botezat acest an fiscal “Anul investiţiilor”, care ar veni firesc după “Anul creşterii veniturilor”, aşa cum a fost botezat 2018

0
852

Alocările în buget la acest capitol sunt mai mari decât anul trecut, dar, după un trimestru, ce s-a cheltuit fizic este notabil mai puţin decât în primul trimestru din 2018.

Anul 2019 este “Anul investiţiilor”, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală”, sublinia Premierul Viorica Dăncilă la adoptarea bugetului pe 2019. A repetat acest lucru şi luna trecută într-o şedinţă de guvern adăugând că infrastuctura de transport este un domeniu cheie.

După sumele aprobate în bugetul pe anul curent, afirmaţia este îndreptăţită. Sumele care au fost alocate acestui tip de acţiuni ale statului se apropie de 50 de miliarde de lei, cu mai mult de u peste 15 miliarde lei peste anul anterior. Ar totaliza 4,86% din PIB, fiind cel mai mare procent de după criză, investiţiile contând până acum în buget sub 3% din PIB.

Execuţia bugetului, banii cheltuiţi efectiv de guvern, în primul trimestru din 2019 arată că “anul investiţiilor” e în prezent mai slab la capitolul care îi dă numele decât “anul creşterii veniturilor”.

În primul trimestru statul a angajat cheltuieli de capital (poziţia bugetară unde sunt înregistrate cheltuielile de investiţii) cu peste 20% mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2018.

Suma cheltuită la acest capitol este de 3,27 miliarde de lei, faţă de 4,1 miliarde de lei în 2018, dar nu este lipsită de consistenţă, fiind, de exemplu, dublă faţă de 2016.

Minus este şi la Fonduri Europene. Banii plătiţi efectiv în primul trimestru pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 sunt cu 6,7% mai puţini decât înaceeaşi perioadă din 2018.

Acest tip de cheltuieli se realizează mai degrabă în a doua parte a anului. Dar la jumătatea anului vine prima rectificare bugetară, iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a tăiat sistematic în trecut cheltuielile Ministerelor care n-au cheltuit banii conform programării bugetare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here