Premieră în învățământul românesc de marină: Colegiul Nautic Român a fost auditat cu succes de Autoritatea Maritimă a Marii Britanii

0
1359
dav

Anul care pregăteşte să se încheie, a adus noutăți importante românilor care visează la o carieră pe mare. Cel mai vechi colegiu naval din Anglia, Tyne Coast College, înființat în anul 1861, este prezent în țara noastră prin Colegiul Nautic Român, instituţie de învăţământ superior care deține singura franciză europeană emisă vreodată.

Începând din anul 2016, cele două instituții de educație în domeniul navigaţiei, oferă studenților români care îşi doresc o carieră în shipping-ul mondial, posibilitatea de a urma unul dintre cele două programe, cu durata de 4 ani: cel de ofițer de punte şi cel de ofițer electromecanic. La finalul acestor programe vor fi eliberate prestigioasele diplome de absolvire și brevete britanice.

Cursurile anului întâi se desfăşoară la Constanța, în cadrul Colegiului Nautic Român. Anul al doilea, în Anglia, la Tyne Coast College, iar anii 3 și 4, destinaţi practicii, îmbarcaţi pe nave comerciale, pe funcția de cadet.

Examenul de diplomă și cel de brevet se susțin în Anglia, după care absolvenții se pot angaja la orice companie din shipping-ul mondial, pe nave sau în uriașa infrastructură de uscat a acestei industrii, certificările britanice fiind, de departe, cele mai căutate de marii angajatori.

Pentru prima dată în istoria noastră, Autoritatea Maritimă a Regatului Unit al Marii Britanii – UK MCA – a auditat o instituție de educație din România, respectiv Colegiul Nautic Român. Acest lucru s-a întâmplat în perioada 18-20 iunie, 2018. La finalul auditării, Colegiul Nautic Român a fost inclus pe lista instituțiilor monitorizate de această autoritate, care emite certificările studenților absolvenţi ai programelor de ofițeri.

Din punct de vedere financiar, cariera de ofițer de marină comercială este printre cele mai stabile şi mai bine plătite. Din momentul în care brevetul și diploma de studii sunt emise de o țară care are o flotă uriaşă și o infrastructură economică puternică, succesul este garantat 100%. În cazul Marii Britanii lucrurile sunt clare de câteva sute de ani. Este națiunea maritimă aflată în topul shipping-ului mondial, atât Organizația Maritimă Internațională, cât și cele mai importante autorități de reglementare a industriei maritime având sediul la Londra.

Tinerii români, în special elevii claselor a XII-a, au acum șansa de a accesa, la ei acasă, programele britanice de ofițeri. Înscrierile se fac pe pagina de web a Colegiului Nautic Român, http://nauticalcollege.org/ro/ sau direct, la sediul instituției din portul Tomis, Constanța.

Admiterea în cadrul programelor se face pe baza unui examen, scris și oral, la limba engleză. Dupa admitere, toate disciplinele vor fi studiate în limba engleză.

Pe tot parcursul anului, studenții vor fi obligați să poarte uniforma Colegiului Nautic Român.

La începutul semestrului I, disciplinele matematica și fizică vor fi studiate intensiv, în cadrul unui modul special, condus de un profesor, doctor în matematici.

Taxa de studii, pentru anul I, este de 4000 de euro. Pentru anul II studenții beneficiază de un împrumut de studii, fără dobândă, din partea guvernului britanic, care este garantat pentru anul 2019, indiferent de rezultatul negocierilor legate de Brexit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here