Premieră continentală. Filmul „Coroana României” proiecție de succes în nordul Africii, la Tunis

0
880

Premieră continentală de succes pentru filmul „Coroana României”. Documentarul realizat de către jurnalistul George Grigoriu a trecut Mediterana și a ajuns în Africa. Filmul a cărui temă este istoria încoronărilor în țările române a fost proiectat la Institutul Francez din Tunis. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ambasadei României în Tunisia și al Institutului Cultural Român. La eveniment a participat un număr impresionant de ambasadori acreditați la Tunis, directori ai institutelor culturale din clusterul EUNIC Tunis, reprezentanți ai Delegației UE și ai Grupului Ambasadorilor Francofoni.

Rolul diplomației culturale în activitatea și în acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat de către Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român și președinte al Rețelei institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană/EUNIC. Acesta a subliniat felul în care filmul a fost primit de către reprezentanții corpului diplomatic, considerându-l un adevărat „ambasador” pentru imaginea României în afară.

„Filmul a fost urmărit cu răsuflarea tăiată”

„Sunt foarte încântat de reacția publicului, de faptul că, deși mulți nu știau foarte multe despre România, au urmărit filmul cu răsuflarea tăiată, fapt ce dovedește succesul acestei producții, o producție bine realizată care menține atenția publicului. Filmul este foarte interesant atât pentru străini, cât și pentru români. Cred că este o alegere foarte bună că premiera continentală a avut loc la Tunis.”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.

„Ne bucurăm că am deschis seria turneului în Africa”

„Până acum ați avut proiecții in toată Europa, noi ne bucurăm că am deschis seria turneului pe un al doilea continent, în Africa. Recunoaștem că a fost o bună ocazie să revedem părți ale istoriei noastre atât de interesante. (…) Ne bucurăm că am făcut acest lucru împreună cu colegii diplomați și ambasadori, prieteni tunisieni ai României și, sigur, în compania dumneavoastră. Sperăm să aveți succes pe viitor cu acest material documentar.  Vă mulțumim foarte mult. ”, a declarat Valentin Muntean, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Tunisiană.

„Am fost bucuros să vă descopăr istoria”

„Am fost onorat să particip la proiecția filmului «Coroana României», realizat de către George Grigoriu, aici, la Tunis. Am văzut un film foarte interesant, un film care promovează o latură foarte importantă a istoriei românilor, însă puțin cunoscută. Am fost bucuros să vă descopăr această istorie. Este un film care ne ajută să ne cunoaștem mai bine rădăcinile comune. Vă mulțumesc.”, a declarat Giuseppe Perrone, ambasadorul Uniunii Europene la Tunis.

„Un film-simbol care pune constant România pe harta internațională”

„Am urmărit cu mare bucurie pentru a treia oară filmul istoric documentar «Coroana României», un film-simbol pentru identitatea noastră națională. (…) Având în vedere că suntem la Tunis, reacția colegilor noștri din Corpul Diplomatic a fost minunată, surprinzătoare. Au fost deschiși să afle cât mai multe despre istoria și despre identitatea națională. Îți recunosc efortul constant și susținut, George, de a pune România pe harta internațională prin acest film-simbol și te felicit.”, a spus av. Iulia Ciobotaru, consul onorific al Principatului Monaco la București.

„Un mare film, care m-a făcut să îmi doresc să vă cunosc țara.”

„A fost o mare plăcere să văd acest film din care am învățat multe lucruri despre cultura, civilizația și formarea statului român. «Coroana României», îndrăznesc să spun, este un mare film documentar. Toate popoarele au avut momente importante în istoria lor. Un astfel de moment este și cel din 15 octombrie 1922.

Asa am aflat despre importanța zidirii catedralei ortodoxe de la Alba Iulia, despre realizarea hărții României Mari ori despre oameni care au contribuit la crearea națiunii române, precum Regele Ferdinand, cel care a coagulat în jurul lui întregul popor român.

După ce am vizionat filmul «Coroana României», îmi doresc să vizitez România și să învăț mai multe despre țara voastră”, a declarat Malek Kochlef, directorul general al Cooperării Internaționale din Ministerul Învățământului Superior și al Cercetării Științifice din Tunisia.

Filmul „Coroana României” a avut avanpremiera la Paris, premiera internațională la Londra, iar premiera națională, la Palatul Regal din București și la Ateneul Român. Nu mai puțin de 10000 de persoane au vizionat filmul în 2024, cu ocazia turneului național și european, ce a cuprins orașe precum Lisabona, Nisa, Villeneuve-Loubet, Roma, Florența, Viareggio, Milano, Torino, Londra, Nicosia, München și Viena. În 2025, turneul european al filmului va continua în comunitățile românești din Germania, Elveția și Spania, cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Coroana României”, la Tunis. „Publicul a urmărit filmul cu răsuflarea tăiată.” Filmul e captivant !”  

Publicul care a participat în premieră continentală la proiecția filmului „Coroana României” de la Tunis a urmărit documentarul ce vorbește despre istoria încoronărilor în țările române cu „răsuflarea tăiată”. Acest lucru a fost cu atât mai important, cu cât  cea mai mare parte a participanților  a fost formată din străini, mulți dintre ei neavând prea multe cunoștințe despre istoria României, „fapt ce dovedește succesul acestei producții”, după cum a arătat Liviu Sebastian Jicman, președintele Institutului Cultural Român. Afirmația șefului ICR a fost pe deplin susținută de către participanții care, după vizionarea filmului, și-au manifestat entuziasmul, dar și dorința de a vizita România. Evenimentul care s-a dovedit un adevarat succes diplomatic si cultural a fost organizat cu sprijinul Ambasadei României la Tunis și al Institutului Cultural Român.

Acum, după proiecție, sunt foarte încântat de reacția publicului, de faptul că, deși mulți nu știau foarte multe despre România – vorbim despre un public tunisian, membri din cadrul Corpului Diplomatic –, au urmărit filmul cu răsuflarea tăiată, fapt ce dovedește succesul acestei producții, o producție bine realizată care menține atenția publicului. Filmul este foarte interesant atât pentru străini, cât și pentru români. Așa cum spuneam și înainte de proiecție, cred că este o alegere foarte bună că premiera continentală a avut loc la Tunis.”,  a afirmat Liviu Jicman, preşedintele ICR  şi al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Uniunea Europeană (EUNIC).

La rândul lor, spectatorii au apreciat producția românească realizată de jurnalistul George Grigoriu și au subliniat rolul documentarului de „mediator cultural”. Pentru cei mai mulți dintre ei, filmul a însemnat nu doar o sursă de informatie, ci și o motivație de a cunoaște mai bine România și de a o vizita în următoarea perioadă. La eveniment a participat un număr impresionant de ambasadori acreditați la Tunis, directori ai institutelor culturale din cadrul EUNIC Tunis, reprezentanți ai Delegației UE și ai Grupului Ambasadorilor Francofoni.

Filmul ne-a dezvăluit o istorie prea puțin cunoscută 

„Filmul realizat de George Grigoriu este foarte captivant și interesant, un film care ne dezvăluie o parte foarte importantă a istoriei românilor, însă puțin cunoscută. Este vorba despre o perioadă ce se întinde pe mai multe secole. În film, se vorbește despre evoluția națiunii române, despre dezvoltarea țării. (…) Astăzi, un lucru este clar: România este o parte importantă a Uniunii Europene, a cărei unică istorie contribuie la dezvoltarea continentului și care a devenit patria-mamă a altor popoare ale Europei. Filmul ne ajută să înțelegem mai bine toate aceste aspecte.”.  a declarat Giuseppe Perrone, ambasadorul Uniunii Europene la Tunis.

„Îmi doresc să vizitez România.”

„Am avut marea bucurie să participăm la proiecția filmului documentar «Coroana României». Aș spune chiar că e mai mult decât atât: este un foarte bun film despre bazele formării istoriei naționale a României. (…) Am învățat multe lucruri despre cultura, civilizația și formarea statului român. Bineînțeles că, după vizionarea acestui film, îmi doresc să vizitez România și să învăț mai mult despre această țară.” Este mărturia lui Malek Kochlef, directorul general al Cooperării Internaționale din Ministerul Învățământului Superior și al Cercetării Științifice din Tunisia.

 „Am învățat multe lucruri despre istoria României”

„La început m-am întrebat ce este «Coroana României» și de ce un documentar despre o coroană, însă, urmărind filmul, am înțeles importanța și semnificația ei pentru România. (…) Îl consider un film foarte interesant. Am învățat multe lucruri despre istoria României. Vă mulțumesc mult. ”, a declarat Josef Renggli, ambasadorul Elveției în Tunisia.

„Ne-a trezit dorința să vizităm România”

„Am avut astăzi ocazia să urmăresc documentarul «Coroana României», un documentar istoric care aduce în prim-plan trecutul glorios al României. (…) Urmărind acest film, ni s-a născut dorința să vizităm România.”, a spus prof. Mwendanga Musengo Désiré-Salomon, ambasadorul Republicii Congo în Tunisia.

„Filmul e captivant, cele două ore au trecut pe nerăsuflate.“

„Am locuit în România trei ani, a fost primul meu post, așa că inima mea este legată de România.  Cele două ore, cât a durat documentarul, au trecut pe nerăsuflate. Filmul este foarte captivant, cu informații istorice, artistice. Este un adevărat tezaur. Vă mulțumesc că mi-ați trezit dorul de România. Felicitări! Vă mulțumesc.”, sunt cuvintele pline de emoție ale lui Máriem Martínez, ambasadoarea Cubei în Tunis.

„Mi-a revelat o parte din istoria voastră.”

„Sunt foarte fericit că am vizionat «Coroana României», documentarul care mi-a revelat o parte din istoria voastră. Este acolo un citat pe care l-am reținut: «Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.» Cred că acest citat reprezintă esența acestui minunat documentar, care ne vorbește despre legătura dintre istorie și ceea ce trăim noi astăzi. Vă mulțumesc și vă felicit pentru acest proiect minunat!”, a declarat Jean-Louis Rabeharisoa, ambasadorul Madagascarului.

„Am deschis seria turneului în Africa.“

„A fost o experiență extraordinară și ne bucurăm că am deschis seria turneului în Africa.  Până acum, filmul a rulat cu succes doar în Europa, dar iată că aici, la Tunis, putem spune că am deschis seria evenimentelor pe continentul african. Ne dorim să aveți succes pe viitor cu acest material documentar. Vă mulțumim foarte mult. “,  a spus Valentin Muntean, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Tunisiană, amfitrionul acestui eveniment.

„Este uimitor să vezi un public străin captivat de un documentar românesc!“  

„Este pentru a treia oară când văd acest film, însă de data aceasta reacția publicului a fost extraordinară. Colegii noștri din Corpul Diplomatic au fost încântați, iar reacția lor, minunată, surprinzătoare. Au fost deschiși, dornici să afle cât mai multe despre istoria și despre identitatea națională. Sunt oameni care nu ne cunosc istoria, dar care, timp de două ore, au vizionat acest documentar cu maximă atentie, iar apoi au petrecut alte două ore pentru discuții libere despre temele abordate în film. Prin intermediul acestui proiect, George Grigoriu a reușit să realizeze nu doar un documentar extraordinar, ci o adevărată carte de vizită pentru țara noastră. Felicitări!“, a declarat avocata Iulia Ciobotaru, consul onorific al Principatului Monaco la București.

„Coroana României” – turneul european

„Coroana României”, film ce aduce în prim-plan istoria încoronărilor în țările române, culminând cu momentul de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922,   a avut avanpremiera la Paris, premiera internațională la Londra, iar premiera națională, la Palatul Regal din București și la Ateneul Român.

Nu mai puțin de 10000 de persoane au vizionat filmul în 2024, cu ocazia turneului național și european, ce a cuprins orașe precum: Lisabona, Nisa, Villeneuve-Loubet, Roma, Florența, Viareggio, Milano, Torino, Londra, Nicosia, München și Viena. În 2025, turneul european al filmului va continua în comunitățile românești din Germania, Elveția și Spania, cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here