Predoiu – viitor posibil primar ,fost broker, fost ministru, fost premier din umbra

0
2848

Publicăm, în continuare, întrebările pe care le-am adresat de-a lungul a mai mult de trei săptămâni, precum și răspunsurile primite de la domnul Cătălin Predoiu:

Domnule Cătălin Antohe,

pentru o corectă informare a opiniei publice, găsiți, mai jos, răspunsurile la întrebările solicitate în legătură cu declarațiile de avere.

1. Care este suma totală pe care ați plătit-o în contul WBS Holding Ltd.?

Cătălin Predoiu: Din ceea ce îmi amintesc, am depus la WBS  57.000 euro și 62.525 $.

2. Ce reprezintă sumele pe care le-ați plătit în contul WBS Holding Ltd. – o cheltuială sau o investiție?

Cătălin Predoiu: Sumele au reprezentat creanțã în virtutea depozitului.

3. Ce sume ați încasat, în anul 2011, din contul WBS Holding Ltd.?

Cătălin Predoiu: Disponibilul la data de 14.06.2011, ca urmare a depozitelor menționate anterior a reprezentat suma de 78.917,01 $.

4. Ați declarat toate aceste sume (menționate la întrebarea „3”) ca reprezentând venituri încasate de la WBS?

Cătălin Predoiu: Aceste sume au fost declarate ca disponibil, ca urmare a depozitelor.

5. În declarația de avere, din data de 10.05.2012, la momentul încetării calității Dvs. de Ministru al Justiției, ați specificat că ați încasat, în 2011, 410 lei și 28776 USD ca urmare a operațiunilor de „schimb valutar pe piața monetară”. Ați realizat personal aceste operațiuni? Dacă da, cum le-ați efectuat (descriere)?

Cătălin Predoiu: Operațiunile erau desfãșurate de broker, care a avut mandat discreționar. Acest tip de operațiuni au fãcut ca permanent disponibilul conturilor sã fluctueze pozitiv sau negativ, în funcție de evoluția cotațiilor pe piațã.

6. Conform aceleiași declarații de avere (menționată la întrebarea nr. 5) ați încasat, tot, în 2011, 423.663 de euro de la doamna Ioana Racoți, cu titlul „rest creanță de preț cesiune părți sociale”. Vă rugăm să ne spuneți cum ați încasat efectiv această sumă (cash sau prin instrumente de plată bancare) și unde se rgăsește această sumă în declarația Dvs. de avere (cont bancar, imobile, bijuterii, etc)?

Cătălin Predoiu: Restul de creanță împotriva dnei Racoți nu a mai fost încasat și s-a prescris.

7. Ati declarat integral, în declarația de avere din 2012, sumele încasate în 2011 de la WBS Holding Ltd?

Cătălin Predoiu: Disponibilul la data de 04.05.2012, ca urmare a depozitelor menționate anterior, este reprezentat de sumele de 410,27 lei și 28.776,65$, evidențiate în declarația de avere din mai 2012.

8. La întrebarea nr. 5 ați răspuns: Operațiunile erau desfãșurate de broker, care a avut mandat discreționar”. Ați semnat cu Cristian Sima (WBS Holding Ltd) un contract de servicii de investitii financiare (de brokeraj), contract de împrumut sau contract de comision? În cazul în care contractul a fost de altă natură, vă rugăm să ne menționați care a fost aceasta.

Cătălin Predoiu: Contractele bursiere au o natură juridică mixtă. În opinia mea, trăsătura juridică definitorie este mandatul, în spetă un mandat liber, denumit în literatura juridică „discreționar”. În alte cuvinte, brokerul hotăra ce operațiuni să facă, fără să mă consulte prealabil.

9. Cu ce titlu i-ați dat lui Cristian Sima sumele de bani menționate la răspunsul de la întrebarea „1” din adresa precedentă – „Din ceea ce îmi amintesc, am depus la WBS 57.000 euro și 62.525 $”

Cătălin Predoiu: Termenul „depus” indică faptul că sumele reprezentau un depozit în vederea efectuării operațiunilor bursiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here