Povara piciorului diabetic

0
130

Raluca Maria Popescu – medic primar diabet, nutritie, boli metabolice Clinica Diapedis Medical Bucuresti

Eduard Lucian Catrina – medic primar chirurgie generala, sef de lucrari UMF Carol Davila Bucuresti

Piciorul diabetic reprezintă una dintre cele mai frecvente și invalidante complicații ale diabetului zaharat. Deşi problematica piciorului diabetic şi relaţia acesteia cu diabetul zaharat a fost recunoscută încă din secolul al IX-lea, aceasta a fost marginalizată şi minimalizată chiar, până la jumatatea secolului XX. Ultimele decenii ale secolului XX şi secolul XXI au fost marcate de o dinamică impresionantă a progreselor atât în ceea ce priveşte patogenia cât şi managementul piciorului diabetic.

Termenul global de “picior diabetic” reprezintă un concept, acesta nefiind practic un diagnostic propriu-zis. Se referă la varietatea condiţiilor patologice ce pot afecta piciorul la pacientul cu diabet zaharat. Reunirea mai multor condiţii sub sintagma de picior diabetic a fost impusă de necesitatea unui management unitar în faţa unei etiopatogenii aparent diverse (neurologică, vasculară, ortopedică, infecţioasă).

După Consensul Internaţional privind piciorul diabetic, definiţia acestuia constă în prezenţa la nivelul membrelor inferioare a infecţiei, ulceraţiei şi/sau distrucţiei ţesuturilor profunde, asociată cu afectare neurologică şi cu boala vasculară periferică în diferite grade. Practic, diagnosticul clinic al piciorului diabetic reprezintă de fapt diagnosticarea prezenței fiecărui element component în parte (de exemplu polineuropatia diabetică, arteriopatia obliterantă cronică a membrelor inferioare, ulceraţiile piciorului). Piciorul diabetic reuneşte astfel un număr de patologii incluzând neuropatia diabetică, neuroartropatia Charcot, boala vasculară periferică, ulcerul plantar, dar si infecțiile de părți moi şi/sau osteomielita. Tot aici intră și consecințele intervențiilor chirurgicale în special ale amputațiilor, fie ele minore sau majore.

Dacă la nivelul intregului glob vorbim de aproximativ 9.3% de persoane cu diabet zaharat (463 milioane de adulți) preconizându-se ca în anul 2030 procentul va depăși 10.2%, în Romania, conform studiului PREDATOR publicat in 2015, un procent de aproximativ 11.6 din populația țării are diabet zaharat. De asemenea, datele de incidență și de prevalență a neuropatiei diabetice arată cifre ingrijorătoare – 67% dintre pacienții cu diabet zaharat au neuropatie diabetică, aproximativ 15% dintre aceștia au deja ulcerații iar la 4% a fost necesară amputatia. Altfel spus, aceste cifre atestă faptul că la fiecare 22 minute, în România se efectuează o amputație la un pacient diabetic.

Importanţa diagnosticului precoce a problemelor piciorului diabetic derivă din datele epidemiologice cu privire la mortalitatea, morbiditatea, gradul de invaliditate şi nu în ultimul rând din costurile necesare îngrijirii acestor persoane, care se ridică la cifre deosebit de importante. Din acest motiv, Federaţia Internaţională a Diabetului a dedicat anul 2005 îngrijirii piciorului diabetic, făcându-se referiri pe de o parte la numărul mare de pacienţi cu diabet, şi pe de altă parte la consecinţele dezastruoase care apar ca urmare a complicaţiilor piciorului diabetic. Astfel, la fiecare 20 de secunde, undeva în lume, cineva își pierde piciorul din cauza diabetului. Ulceraţiile piciorului au complicat diabetul pe parcursul vieţii la mai mult de 15% dintre diabetici iar statistic s-a demonstrat că un pacient diabetic care a suferit o amputaţie la nivelul unui picior are 50% şanse de a dezvolta o leziune şi la nivelul celui de-al doilea picior în următorii 2 ani. Supraviețuirea la 5 ani după apariția unui ulcer diabetic este de numai 50-60 %, mai redusă decât a multor tipuri de cancer iar ulcerele diabetice conduc la amputații în aproximativ 85% dintre acestea. Nu în ultimul rand, amputațiile membrului pelvin la diabetici reprezintă cca 70% din toate amputațiile netraumatice ale membrului inferior.

Diagnosticul clinic al piciorului diabetic poate sugera componenta patogenică predominantă, arteriopatia sau neuropatia, de aceea piciorul trebuie examinat sistematic la orice bolnav diabetic. Stadializarea şi evaluarea piciorului diabetic sunt necesare pentru a se detecta condiţiile clinice ce necesită un anumit plan terapeutic bazat pe principii simple dar fundamentale:

  • presiunile plantare anormale reprezintă fundamentul formării calusului şi consecutiv a ulceraţiei în cazul piciorului diabetic neuropat. În cazul piciorului neuroischemic, vascularizația mai redusă pe marginile laterale ale piciorului se asociază cu traumatismele repetate cu o încălțăminte nepotrivită (fie prea strâmtă, fie prea largă sau cu proeminențe pe interior) explicând astfel aparitia leziunilor specifice. Ca urmare, reducerea presiunilor anormale reprezintă un scop important in managementul leziunilor piciorului diabetic.
  • ulcerul reprezintă un eveniment pivotal care explică apariția infecțiilor și creșterea riscului amputațiilor, de aceea necesită un tratament adecvat, imediat şi specific;
  • dacă ulcerul evoluează pe un teren neuropat, reducerea presiunii și îngrijirea specifică a ulcerului cu diferite pansamente, metode de debridare si apoi de epitelizare sunt suficiente pentru vindecare;
  • dacă ulcerul apare la un pacient cu boală vasculară periferică, ischemia semnificativă reclamă efectuarea unei intervenţii de revascularizare înainte de aplicarea altor metode terapeutice.
  • dacă infecţia este prezentă, aceasta necesită a fi tratată prin metode asociate (chirurgical si antibioterapie);
  • un bun control metabolic previne complicaţiile şi grăbeşte vindecarea ulcerului piciorului diabetic;
  • educaţia specifică al pacientuliui dar și a familiei acestuia este un element definitoriu al prevenţiei.
  • tratamentul se face de către mai mulți specialiști în cadrul unei echipe multidisciplinare

Toate aceste aspecte, subliniază importanţa patologiei piciorului diabetic, cu o prevalenţă în continuă creştere – în paralel cu creşterea incidenţei şi prevalenţiei diabetului zaharat, care se însoțește de o rată crescută de morbiditate (ulcere cronice, amputații majore) și mortalitate, având profunde implicații socio-economice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here