Potrivit unui sondaj realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), în România, în următoarele 12 luni, îşi vor face simţită prezenţa investitorii imobiliari din Europa de Vest, Statele Unite ale Americii şi Asia

0
1431

Chestionarul pentru sondajul RICS a fost trimis în 14 iunie 2017, iar răspunsurile au fost colectate până în 10 iulie 2017 şi a fost desfăşurat la nivel global. S-au colectat răspunsuri de la 1.427 de companii.

Pentru următorul an, 88% dintre respondenţi aşteaptă apariţia unor investitori noi pe piaţa locală. O proporţie similară de respondenţi prevăd că prezenţa investitorilor locali şi a celor din Europa Centrală şi de Est va creşte în următoarele 12 luni. O mare parte dintre investitorii intervievaţi anticipează că fondurile din Europa de Vest şi SUA vor reprezenta o sursă de capital cheie în următorul an.

„Piaţa imobiliară din România a arătat semne clare de creştere atât în ceea ce priveşte nivelul activităţii, cât şi în cel al interesului investitorilor, susţinută de câţiva ani de creşterea economică puternică. Cererea a crescut în toate sectoarele, iar volumul ridicat al vânzărilor cu amănuntul a contribuit la creşterea chiriilor în sectorul comercial. Sectorul de producţie continuă să atragă noi investitori pe piaţă, logistica fiind alimentată de vânzările cu amănuntul. Activitatea investitorilor străini a crescut treptat în 2017, iar nivelul general al interesului pe piaţă este semnificativ mai mare decât în 2016. Piaţa românească reprezintă un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilităţii faţă de pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, profilul de risc fiind mai mic decât cel perceput. Perspectiva pieţei româneşti pentru 2018 este una pozitivă”, a declarat Tim Wilkinson, preşedintele RICS în România.

Chiar dacă peste o treime dintre participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor comerciale din România ca fiind corect, circa 30% consideră imobiliarele româneşti ca fiind ieftine, circa 17% foarte ieftine şi un procent similar ca fiind scumpe.

Investitorii chestionaţi de RICS estimează o creştere de circa 3,5% a chiriilor pentru spaţii de birouri, 3,7% pentru depozite şi 2,5% pentru retail, în următoarele 12 luni.

Peste 30% dintre respondenţi au observat o uşoară îmbunătăţire a condiţiilor de creditare pe parcursul trimestrului al doilea al acestui an şi apoximativ 12% văd chiar o îmbunătăţire semnificativă. Un sfert dintre chestionaţi au constatat, însă, o uşoară deterioare a condiţiilor de creditare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here