Potrivit previziunilor CE, în România, deficitul bugetar şi datoria publică se vor majora în 2018 şi 2019, în timp ce creşterea economică va încetini

0
1179
România a încheiat 2016 cu un deficit bugetar de 2,6% din PIB, sub nivelul programat.

Potrivit previziunilor CE, în România, deficitul bugetar şi datoria publică se vor majora în 2018 şi 2019, în timp ce creşterea economică va încetini.

Comisia Europeană a informat că PIB-ului real a continuat să crească şi în 2017, datorită creşterii consumului privat, impulsionat la rândul său de o politică fiscală expansionistă, estimându-se că avansul PIB-ului real va încetini în 2018, ajungând la 3,9% în 2019.

Potrivit acesteia, deficitul bugetar va creşte din cauza majorărilor salariilor bugetarilor. „Se estimează că creşterea PIB-ului real va încetini în 2018, dar va rămâne robustă”, a anunţat Comisia Europeană, estimând o creştere de 4,5% în 2018 şi de 3,9% în 2019.

În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că va atinge 4,2% în 2018 şi 3,4% în 2019, în timp ce datoria publică va creşte la 35,3% din PIB în acest an şi la 36,4% în 2019.

„Piaţa muncii se aşteaptă să rămână rigidă pe parcursul orizontului de prognoză. Inflaţia a crescut la sfârşitul anului 2017 şi prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va creşte semnificativ, în mare parte din cauza majorărilor salariale din sectorul public”, a estimat Comisia Europeană în cadrul previziunilor economice de primăvară.

„Europa se bucură în continuare de o creştere economică solidă, care a ajutat la reducerea şomajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Investiţiile sunt în creştere, finanţele publice se îmbunătăţesc, iar deficitul public din zona euro urmează să scadă la doar 0,7% din PIB în acest an. Cel mai mare risc pentru această perspectivă optimistă este protecţionismul, care nu trebuie să devină noua normă, deoarece nu ar face altceva decât să îi afecteze pe aceia dintre noi pe care trebuie să îi protejăm”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi.

Pe ansamblul Uniunii, ratele de creştere înregistrate în UE şi în zona euro au depăşit aşteptările din 2017, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, şi anume 2,4%. Se aşteaptă ca această creştere să îşi menţină ritmul susţinut în 2018 şi să încetinească uşor în 2019, rata ei fiind estimată la 2,3% şi, respectiv, la 2,0% atât în UE, cât şi în zona euro.

Consumul privat este în continuare puternic, iar exporturile şi investiţiile au înregistrat creşteri. Rata şomajului continuă să scadă, situându-se în prezent aproape la nivelurile din perioada anterioară crizei. Economia este însă mai expusă factorilor de risc externi tot mai puternici şi cu un caracter negativ mai pronunţat. O creştere economică solidă favorizează reducerea în continuare a deficitului şi a datoriei publice, precum şi o îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa muncii. În prezent, deficitul consolidat pentru zona euro este mai mic de 1% din PIB, preconizându-se că, în cursul acestui an, va scădea sub 3% în toate statele membre din zona euro.

Previziunile economice de primăvară se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluţia cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor şi a preţurilor produselor de bază, întemeiate pe informaţiile disponibile până la data de 23 aprilie. Pentru toate celelalte date integrate în previziuni, inclusiv ipotezele referitoare la politicile publice, acestea iau în considerare informaţiile disponibile până la data de 23 aprilie, inclusiv. Cu excepţia cazului în care politicile sunt anunţate în mod credibil şi sunt detaliate în mod corespunzător, proiecţiile pornesc de la ipoteza că nu se modifică nimic la nivelul acestora.

În acest an, Comisia Europeană a revenit la publicarea, în fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (în primăvară şi în toamnă) şi a două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară), în locul celor trei (de iarnă, primăvară şi toamnă) pe care le-a publicat în fiecare an începând din 2012. Previziunile intermediare examinează evoluţia anuală şi trimestrială a PIB-ului şi evoluţia inflaţiei pentru anul în curs şi pentru anii următori pentru toate statele membre şi pentru zona euro, precum şi datele consolidate la nivelul UE.

Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice intermediare din vara anului 2018, care vor fi publicate în luna iulie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here