Multi pornesc in business cu impersonarea ideii ”fake it till you make it”… incercand sa se prefaca, sa arate o cu totul alta realitate decat cea a cifrelor sau a faptelor in speranta ca, la un moment dat, cifrele sau faptele vor urma acest trend iar ei vor reusi sa schimbe cursul lucrurilor…
Aceasta abordare are un oarecare grad de validitate insa este superlimitata in timp…in concluzie trebuie la un moment dat sa egalizezi imaginea creeata despre tine sau business-ul tau cu realitatea existenta.
In timpul crizei financiare Deutsche Bank a subraportat nivelul de risc acumulat prin prisma plasamentelor derivative cu risc inalt… Mai tarziu au avut norocul ca pretul asset-urilor lor sa creasca iar pierderile pe hartie sa se evapore deasemenea, strategia abordata -aceea de subraportare a pierderilor la acel moment- dand rezultate pentru ca s-a castigat timp folosit, de altfel, foarte bine in recuperarea pierderilor si evitarea panicii investitorilor.
Mai putin successful s-a dovedit a fi strategia Lehman Brothers de a-si acoperi lipsa de lichiditate folosind o manevra contabila, o inginerie financiara -strategie numita Repo 105-numai ca minciuna nu a putut fi sustinuta timp indelungat iar Lehman a avut sfarsitul pe care-l stim cu totii…
Fake it till u make it trebuie sa se întample total, adica sa si ”make it” pentru a fi successful…
O agentie cunoscuta de publicitate -la inceputurile sale- Vice Media- s-a straduit enorm sa atraga atentia investitorilor în publicitate si sa dea impresia unei companii mari capabila sa gestioneze un buget de publicitate urias… avand resurse si angajati. Erau vremuri când înainte de meetingurile importante îsi chemau prietenii si vecinii sa stea in lounge area cu laptopurile in brate numai ca sa para ca au suficienti angajati… A ramas de poveste scenariul în care – dorind sa impresioneze pe oamenii de marketing de la Intel- si-au implorat vecinii -o casa de arhitectura- sa-si paraseasca pentru o zi sediul iar ei sa-l transforme practic intr-o anexa a lor pentru a le arata celor de la Intel cat de mare e sediul companiei lor. Culmea e ca a functionat iar Vice Media a castigat licitatia si banii de marketing ai lui Intel si in ciuda unor suisuri si coborasuri inca mai au acest buget in administrare.
Ce vreau sa spun insa este ca Vice Media – mai departe de scamatoria punerii in scena a unei dimensiuni pe care nu o aveau – au muncit mult si au reusit sa livreze ceea ce aveau de livrat partenerilor de business.
Pentru multi insa o asemenea arma are mai multe taisuri…de exemplu Oracle si-a facut un obicei intr-o vreme prezentandu-se ca o companie cu in cloud business – o divizie extrem de profitabila si atractiva pentru investitori… pana cand la o sedinta a investitorilor au anuntat ca nu mai prezinta rapoartele financiare pentru acest tip de business dar ca rezultatele sunt foarte bune. Ceea ce a urmat a fost o pierdere imediata a 5% din pretul de tranzactionare pe bursa a actiunilor companiei.
BP se prezenta acum 18 ani ca ”Beyond Petroleum” lasand lumea sa inteleaga ca ei dezvolta proiecte in domeniul energiei. De fapt si atunci ca si acum marea majoritate a veniturilor lor vine din vanzarea hidrocarburilor.
Reusita nu se poate mima… In rest totul e scuzabil, cu o singura conditie… sa reusesti in final…