Poșta Română, capitalizată cu 50 de milioane de euro

0
2864
posta-romana
Statul român și Findul Proprietatea pregătesc capitalizarea Poștei Române cu 50 de milioane de euro, pentru plata datoriilor către stat, în vederea listării pe bursă a unui pachet minoritar de acțiuni, a declarat, sâmbătă Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

„Pregătim o capitalizare a Poștei Române. Guvernul va aloca o parte din bani la rectificarea bugetară din această toamnă, iar Fondul Proprietatea va participa cu 25% din capitalizarea totală, în funcție de cota fiecăruia din cei doi acționari. Acești bani vor acoperi amenzile date de Consiliul Concurenței, precum și datoriile Poștei către stat”, a spus Chirițoiu, precizând că suma totală va fi de circa 50 de milioane de euro.

Nu va fi considerat ajutor de stat

El a subliniat că acest lucru nu va fi considerat ajutor de stat, atâta vreme cât ambii acționari participă la capitalizare direct proporțional cu cota deținută de fiecare în companie, iar statul demonstrează, astfel, că acționează ca un acționar privat. Totodată, președintele Consiliului Concurenței a amintit că, anul trecut, Comisia Europeană a deschis o investigație în cadrul companiei, la cererea statului român.

„Ne așteptăm ca Poșta să trebuiască să returneze o sumă, dar care credem că va fi rezonabilă. Aceasta deoarece este posibil ca subvențiile date de Guvern la concedierile colective și pentru distribuția pensiilor să fie considerate prea mari de către Comisia Europeană”, a mai spus oficialul Concurenței.

Răspunsul Comisiei Europene

Potrivit acestuia, Guvernul va trebui să transmisă la Bruxelles un draft al hotărârii de Guvern pe care o pregătește în acest sens, precum și un acord între cei doi acționari ai Poștei. După un răspuns al Comisiei Europene, Guvernul va avea certitudinea că situația Poștei Române este clarificată în raportul cu ajutoarele de stat și se va putea merge mai departe cu planul de listare la bursă a unui pachet minoritar.

„Trebuie să știm că trecutul Poștei este curat. Vrem să-i organizăm viitorul, să nu aibă pe viitor probleme cu Comisia. Poșta este singura care poate asigura distribuția corespondenței în țară, deci este normal să primească subvenții pentru acest serviciu universal. În ceea ce privește distribuția de pensii, trebuie să ne asigurăm că acest lucru este în acord cu Comisia și că nu vor veni mai târziu să spună că nu este bine. Dacă toate acestea sunt reglate, Poșta va putea activa ca o companie normală, acest lucru va însemna o listare a unui pachet minoritar. Va exista un consultant care va recomanda un mecanism de implicare a capitalului privat la Poștă”, a susținut Chirițoiu.

Listarea la bursă în 2017

El a arătat că listarea la bursă s-ar putea realiza anul viitor, iar statul, cel mai probabil, își va păstra pachetul majoritar. Poșta Română este operatorul național din domeniul serviciilor poștale, cu capital majoritar de stat, acțiunile fiind împărțite între statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (75%) și Fondul Proprietatea (25%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here