Populaţia are credite neperformante de trei ori mai mici decât companiile

0
1539
rate-credite-lei

Conform ultimei prezentări a raportului de stabilitate financiară oficiată de Liviu Voinea, viceguvernator BNR,  rata creditelor neperformante ale companiilor nefinanciare a fost la sfârşitul lunii decembrie 2016 de 19,3%. BNR spune astfel că riscul de credit al companiilor s-a ameliorat şi creditarea lor de către bănci ar putea conduce la majorarea PIB-ului potenţial.

Rata creditelor neperformante a atins un nivel de 19,3 la sută în luna decembrie 2016, în scădere de la 26,2 la sută la finalul anului precedent. Mai mult, numărul de firme nou-intrate în starea de nerambursare într-un interval de 12 luni şi-a menţinut tendinţa descrescătoare din ultimii ani. Rata medie de nerambursare a companiilor nefinanciare a fost de 3,6 la sută în luna decembrie 2016, reducându-se de la 4,3 la sută cu un an în urmă. Persistenţa expunerilor neperformante din perioada de expansiune a creditării continuă să aibă un aport important în deteriorarea calității portofoliului corporativ din bilanţurile băncilor.

În condiţiile în care rata creditelor neperformante la corporaţii a fost de circa 12%, iar la IMM-uri în jur de 26% şi per total companii în jur de 19,3% după cum reiese din graficul prezentat de BNR, rata neperformantelor la creditele pentru populaţie a fost de aproximativ trei ori mai mică, de 7,4%. Rata totală a neperformantelor din sistemul bancar a fost 9,8% în 2016.

Cea mai mare rată a creditelor neperformante au avut-o companiile din domeniul construcţiilor, unde era de 30% la sfârşitul lunii decembrie 2016 dintr-un total al creditelor acordate acestui gen de companii de 22 miliarde de lei. Ea a fost urmată aproape în tandem de rata neperformantelor din  zona agriculturii, industrie şi comerţ, în jurul lui 17%, companiile care lucrează în zona serviciilor şi utilităţilor având cea mai scăzută rată de credite neperformante, sub 15%.

Totalul creditelor neperformante înregistrate de companiile financiare a fost în decembrie 2016 de aproximativ 12 miliarde de lei.

În acest context, raportul de stabilitate financiară a atras atenţia că disciplina financiară a companiilor private s-a deteriorat, atât în relația cu furnizorii, cât și cu statul. Astfel, statisticile BNR arată că totalul firmelor cu capitaluri negative era de 268.670. Alte 155.887 firme au avut o cifră de afaceri nulă în 2016 şi alte 251.921 au avut zero angajaţi. Mai mult încă, 93.484 companii au prezentat toate cele trei situaţii atipice prezentate mai sus.

Raportul BNR precizează că anumite comportamente de plată a companiilor şi alte condiţii financiare pot determina o deteriorare a ratei de neperformanţă a companiilor în perioada următoare în lipsa continuării eforturilor de curăţare a bilanţurilor de către instituţiile de credit. Totuşi, rata creditelor neperformante pe segmentaul persone juridice a scăzut cu peste 6% în ultimul an.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here