Pomenile electorale de miliarde de lei din ultimii cinci ani se regăsesc și în proiectele finanţate prin Compania Naţională de Investiţii, „vaca de muls“ a Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene

0
1344

În ultimii cinci ani, Compania Naţională de Investiţii a cheltuit aproximativ 1,2 miliarde lei pentru săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, cămine culturale, aşezăminte culturale, săli de cinema şi patinoare artificiale. Cei mai mulţi bani s-au cheltuit în anul 2016, 365 milioane lei, mare parte din fonduri fiind alocate pentru modernizarea aşezămintelor culturale şi construirea unor săli de sport.

Sala de sport din satul Poganu, judeţul Olt, cu aproximativ 700 locuitori, a fost construită cu 5,5 milioane lei, iar proiectul a fost finalizat în 2017. Căminul cultural din localitatea Ersig (Caraş Severin), cu 300 de locuitori, a costat 1,211 milioane lei şi a fost predat în 2016. Bazinul de înot din Beclean – Bistriţa Năsăud, localitate cu 12.000 locuitori, a fost costat 6,57 milioane lei şi a fost inaugurat în 2015. Sala de sport din Slobozia Mândra (Teleorman) a costat 4,58 milioane lei. O altă sală de sport din comuna Jorăşti (Galaţi), localitate cu 1.000 locuitori, a costat 3,91 milioane lei, lucrare inaugurată în 2013.

Acestea sunt numai cinci exemple din sutele de proiecte finanţate din bani publici, în perioada 2013-2017, de Compania Naţională de Investiţii.

Conform proiectelor prezentate pe site-ul CNI, în perioada 2013-2017, aproape 1,2 miliarde lei (265 milioane euro), s-au pompat în „reabilitarea“ căminelor culturale din sute de sate, comune şi localităţi, şi în construcţia de săli de sport, bazine de înot, patinoare artificiale şi unităţi sanitare din mediul urban.

Cei mai mulţi bani pentru proiecte finalizate s-au decontat anul trecut, când Compania Naţională de Investiţii a cheltuit 365 milioane lei pentru 167 de contracte.

România căminelor culturale

Din proiectele finalizate anul trecut, 97 de lucrări au fost pentru cămine culturale. Valoarea lucrărilor pentru modernizarea acestora variază între 500.000 şi 2,5 milioane de lei.

Aproximativ 22 milioane de euro s-au cheltuit pentru lucrări de consolidare, termoizolare, reabilitare instalaţii electrice, termice şi sanitare a căminelor culturale din toată ţara. Iar dotările sunt la fel de inutile precum pare şi investiţia în sine: videoproiector, ­mixer audio, orgă de lumini, pro­iec­toa­re de lumini, boxe şi microfoane.

La concurenţă cu proiectele patriarhului

Pe lângă cămine culturale şi săli de sport, Compania Naţională de Investiţii a investit 500.000 euro pentru restaurarea şi condolidarea turnului Mănăstirii Dragomirna din judeţul Suceava, proiect finalizat anul trecut. Potrivit CNI, obiectivul de investiţii, în valoare  de 2.190.599 lei cu TVA, este una din cele mai importante realizări ale arhitecturii medievale din Moldova având două etaje şi parter. Pentru a ne face o idee, clopotul gigant de la Catedrala Mântuirii Neamului a costat 425.000 de euro.

În primele opt luni – 244 milioane lei decontaţi de CNI

În primele opt luni ale acestui an, CNI a anunţat că s-au finalizat 50 de proiecte, valoarea  totală a acestora fiind de 244,16 milioane lei. Ca anul trecut, primul loc în topul investiţiilor îl ocupă aşezămintele culturale. În Șeuşa, judeţul Alba, un sat cu 500 de locuitori, care nici măcar nu beneficiază de iluminat public, s-au cheltuit aproape 600.000 de lei petru reabilitarea căminului cultural. Mai mult, în satul Stupini din judeţul Bistriţa Năsăud, unde trăiesc aproximativ 100 de oameni, căminul cultural a fost reparat cu aproximativ 800.000 de lei.

Printre zecile de aşezăminte culturale şi câteva săli de sport, în bugetul CNI, şi-a făcut loc şi Academia Naţională de Informaţii. Instituţia de învăţământ superior a SRI, locul unde foarte mulţi politicieni şi-au făcut stagiul, a beneficiat de 3,51 milioane de lei de la Compania Naţională de Investiţii. Banii au fost utilizaţi pentru reabilitarea şi modernizarea corpului C29 din cadrul Academiei Naţională de Informatii, iar proiectul a fost finalizat în acest an.

În 2015, trei bazine de înot şi şapte săli de sport

CNI a cheltuit în anul 2015 aproape133 de milioane de lei pentru proiectele finalizate. În urmă cu doi ani, conducerea CNI a promovat 31 de proiecte pentru construţia de săli de sport şi a finalizat lucrările pentru şapte obiective. Totodată, în 2015 s-au finalizat lucrările pentru trei bazine de înot şi s-au inaugurat 54 de cămine culturale. În 2014, valoarea totală lucrărilor finalizate s-a ridicat la 193 milioane lei, nouă săli de sport şi şase bazine de înot fiind inaugurate.

În 2013, Compania Naţională de Investiţii a decontat 261,14 milioane lei pentru proiectele finalizate. În acel an, CNI s-a axat pe construcţia de săli de sport, 13 obiective fiind recepţionate atunci. Iar risipa înregistrată de la înfiinţarea CNI nu se va opri prea curând, noi cheltuieli fiind deja planificate.

Toate detaliile pe:

http://www.capital.ro/cni-risipa-banului-public-unde-s-au-ingropat-1.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here