Se pregătește taxarea multinaționalelor cu 16%. Un politician cunoscut a propus acest lucru pe Facebook!

0
2561
taxarea multinaționalelor

Într-o postare pe contul ei de Facebook, Alina Gorghiu propune un impozit de 16% pe profitul companiilor internaţionale. Gorghiu face apel la clasa politică să introducă în legislația românească o directivă a UE ”care a fost dată în vara acestui an”.

”Noi vrem să o transpunem mai repede și este în interesul statului să o transpunem. Noi avem termen de transpunere în 2019, dar de ce să așteptăm? De ce să nu începem de astăzi, prin votul Parlamentului, să impozităm cu 16% profitul companiilor internaționale care își trimit profitul în afară prin diverse tertipuri. Antreprenorul român plătește profitul în România, iar ceilalți și-l duc afară prin diverse pârghii. Directiva aceasta facilitează impozitarea profitului acolo unde l-ai produs. Aș vrea să provoc Parlamentul să propună aceeași procedură ca într-o săptămână să o trecem și prin Senat și prin Camera Deputaților. Este un proiect foarte bun. Vorbim de venituri de patru ori mai mari la buget”, a spus ea.

Alte țări apelează la supraimpozit

Alte țări însă, în situații similare cu România, nu se mulțumesc să impoziteze profiturile transferate către țările de baștină ale multinaționalelor sau către off-shore-uri cu o cotă obișnuită de profit. Dacă o companie este depistată că a scos peste granițe profitul prin operațiuni comerciale și contabile artificiale aceasta trebuie să achite un supra impozit. Marea Britanie, spre exmplu, aplică un surplus de 5 puncte procentuale la cota de impozitare în cazul profiturilor mascate și transferate peste granițele țării.

Profiturile mascate, supraimpozitate în Marea Britanie

Adrian Luca, directorul firmei de consultanță Transfer Pricing Services, analizează posibilitatea ca firmele care scot profitul peste granițe să plătească impozite majorate pe acesta. ”Primii care au venit cu o astfel de impozitare sunt britanicii – 25% pentru profiturile care se dovedește că sunt transferate abuziv în afară (diverted profit tax). Este o rată mai mare decât rata generală (care in prezent este de 20%) tocmai în ideea de a descuraja companiile multinaționale să recurgă la tranzacții riscante efectuate în baza unor scheme de planificare fiscală agresivă. 

Beneficiile acestei măsuri pentru buget – dacă există – încă nu sunt clare, nu există date pe această temă, deocamdată. 
Pe aceeași idee, și Australia a propus de la anul o astfel de supraimpozitare de 40% ( când rata generală va fi sub 30%). Dar simplul anunț nu rezolvă problema – autoritățile trebuie să demonstreze că există astfel de transferuri abuzive! Or asta e e discuție care se poartă la nivel OECD de ani de zile, vizează un întreg complex de măsuri tehnice, nu-i suficient să pui taxe mai mari (ba, de la un punct, astfel de taxe se pot dovedi chiar contraproductive pentru economie)” – spune el. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here