Înainte ca Trump să îl poată opri, Obama a cheltuit 500 de milioane de dolari pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

0
2576
Înainte ca Trump să îl poată opri, Obama a cheltuit 500 de milioane de dolari pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

Până acum S.U.A. au contribuit cu 1 miliard de dolari la fondul pentru ajutorarea ţărilor în curs de dezvoltare, pentru ca acestea să treacă la energie verde, curată. S.U.A. a promis că va oferi fondului, în total, 3 miliarde de dolari dar, din păcate, restul nu va mai fi plătit.

Foto: 80monkeys/iStock. Photo: NASA/Goddard Space Flight Center

Cu câteva zile înainte ca Donald Trump să se instaleze în Biroul Oval de la Casa Albă, Departamentul de Stat al S.U.A. a anunţat că a transferat suma de 500 milioane de dolari către Green Climate Fund, pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să lupte împotriva schimbărilor climatice. În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a afirmat, în repetate rânduri, că nu este de acord cu acest transfer însă acum nu se mai poate opune.

“Transferul a fost deja încasat, ca să spun aşa” a declarat Jesse Bragg din cadrul Corporate Accountability Internaţional, grup care a iniţiat la sfârşitul anului 2016 o petiţie prin intermediul căreia a exercitat presiune asupra guvernului american pentru a face această plată. “Deci, nu mai există nicio posibilitate pentru administraţia Trump ca să anuleze plăţile făcute de administraţia Obama către Green Climate Fund.”

Probabil, pentru ţările în curs de dezvoltare, sumele necesare continuării luptei împotriva schimbărilor climatice se vor ridica la câteva trilioane de dolari. Pentru că aceste ţări nu îşi permit să plătească sumele uriaşe necesare, statele cele mai avansate ale lumii au promis că vor contribui cu aproximativ 10 miliarde de dolari la Green Climate Fund, parte esenţială a acordului pentru climă încheiat la Paris.

S.U.A. au promis o contribuție de 3 miliarde de dolari, cea mai mare sumă alocată de vreunul dintre cele 43 de state care susţin proiectul şi a făcut un transfer de 500 miliarde de dolari, la sfârşitul anului trecut. În total, până acum, S.U.A. au contribuit cu 1 miliard de dolari însă, aşa cum se prezintă lucrurile acum, restul de 2 miliarde, din păcate, nu va mai fi plătit. Planul de acţiune pentru primele 100 de zile, al noului preşedinte american, Donald Trump prevede anularea tuturor plăţilor pentru „programele Naţiunilor Unite în domeniul schimbărilor climatice”.

O parte din banii existenţi în fond, vor merge către programele de atenuare ale efectelor schimbărilor climatice cum ar fi uriaşa fermă de panouri solare din Deşertul Atacama care va oferi energie curată statului Chile. Sunt mai multe proiecte în derulare menite să ajute diferite state să se adapteze schimbărilor climatice. Spre exemplu, fondul va construi o protecţie la nivelul mării, de-a lungul coastei micului stat islandez Tuvalu. Până acum, au fost aprobate finanţări pentru 35 de proiecte.

Mult mai multe fonduri vor fi necesare pentru trecerea la o economie globală curată și rezistentă, dar acum, sprijinul SUA este cel care va face diferența.

“SUA au procedat foarte bine când s-au implicat în susţinerea acestui proiect şi ar fi foarte important ca, în noile circumstanţe, să facă toate eforturile pentru a continua, pentru că reprezintă un simbol, pentru toate celelalte state. Administraţia Trump ar trebui să continue si sa consolideze progresele obţinute în plan internațional “, spune Bragg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here