Facilităţile pentru PFA, profesii liberale şi alte activităţi independente,care erau acordate în noul Cod Fiscal, au fost anulate de Guvern. Să nu-i scadă veniturile cu 640 de milioane de lei

0
1761

Motivul pentru care Guvernul a scos din modificările Codului Fiscal prevederile care scuteau persoanele fizice ce obţin venituri din activităţi independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală de plata contribuţiilor la CAS şi CASS, a fost pierderea unor venituri substanţiale în 2018, când bugetul va fi oricum sub presiune din cauza creşterii cheltuielilor, în special cu salarii.

În cazul în care Executivul nu ar fi scos art. 150 din ordonanţa care a modificat Codul Fiscal, numărul de firme de la care să fie obţinute venituri la CAS din activităţi independente ar fi scăzut de aproximativ 9 ori, la 27.600, iar la CASS ar fi căzut de 3 ori, la 154.000. Gaura la buget s-ar fi ridicat la 640 de milioane de lei, informează profit.ro, citând Consiliul Fiscal.

În forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obţin venituri din activităţi independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală nu mai sunt scutite de plata contribuţiilor la CAS şi CASS dacă au şi venituri din salarii, deşi în proiectuil iniţial de modificare a Codului Fiscal aceste erau exceptate de la plată.

Prin urmare se va plăti CAS de 25% la valoarea venitului net realizat şi CASS de 10% la salariul minim pe economie.

Art. 150, din proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor, preciza că “Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente nu datorează contribuţia de asigurări sociale dacă se încadrează într-una dintre următoarele situaţii: a)  realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din pensii, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii sau într-un sistem propriu de asigurări sociale, potrivit legii; b)  realizează venituri din activităţi independente pentru care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, potrivit legii.”

În Monitorul Oficial a dispărut însă acest articol, astfel încât aceste persoane vor continua să achite anul următor contribuţia la CAS (care de la 1 ianuarie se va situa la 25%), la un venit ales care nu poate fi însă mai mic decât salariul de bază minim brut, iar pe cea la CASS (de 10% de la 1 ianuarie), la nivelul salariului minim, chiar dacă sunt în paralel şi salariaţi şi achită contribuţii şi pentru salariu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here