Comisia Europeană vrea ca România sa își ofere stocurile de petrol drept garanții reale

0
1867
Comisia Europeană vrea ca România sa își ofere stocurile de petrol drept garanții reale

Comisia Europeană a transmis României două avize motivate, în cadrul procedurilor de infringement, pentru neaplicarea normelor europene privind transperanta pieţelor reglementate şi privind obligativiatea constituirii de stocuri de petrol, a informat, joi, Executivul comunitar.

Primul aviz motivat transmis României se referă la stocurile de petrol obligatorii. Joi, Comisia Europeană a solicitat în mod oficial României să asigure implementarea şi aplicarea corectă a Directivei privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/CE a Consiliului).

Normele UE impun statelor membre obligaţia de a menţine un nivel minim de stocuri de ţiţei şi/sau de produse petroliere, care trebuie să fie disponibile în orice moment şi care, prin urmare, oferă UE securitatea aprovizionării din resursele petroliere.

Onligația de a Deținem stocuri

Bruxelles-ul reproşează că “legislaţia românească actuala interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garanţii reale, adică drept active oferite ca garanţie pentru a obţine un împrumut”. Această interdicţie ar putea face mai dificilă pentru operatorii economici îndeplinirea obligaţiei de a deţine stocuri.

Tot în această materie, CE mai reproşează României ca “a pus în aplicare în mod incorect” normele referitoare la dreptul operatorilor economici de a-şi delega obligaţia de a menţine stocuri petroliere, precum şi pe cele privind instituirea de proceduri de urgenţă aplicabile în cazul unei întreruperi majore a aprovizionării.

Avem la dispoziție doua luni

Întrucât până acum România nu a asigurat conformitatea cu legislaţia UE, Comisia transmite acum un aviz motivat.

România şi celelalte state găsite în neregulă au la dispoziţie două luni pentru a informa Comisia cu privire la măsurile luate pentru a remedia situaţia. În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care, la rândul său, poate clasa cazurile sau poate decide sancţiuni financiare împotriva ţărilor respective.

Legislația trebuie corelată cu normale UE

Al doilea aviz privește aducerea în conformitate cu normele UE a legislaţiei privind cerinţele în materie de transparentă pe pieţele reglementate. Directiva privind transparenţa (Directiva 2013/50/UE) – care modifică Directiva 2004/109/CE – stabileşte normele pentru emitenţii de valori mobiliare admişi la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din UE. Potrivit CE, în special, aceste norme garantează comunicarea anumitor informatii-cheie cu privire la operaţiunile lor, fapt care contribuie la instaurarea unei încrederi durabile a investitorilor, precum şi la realizarea uniunii pieţelor de capital. Statele membre trebuia să transpună aceste norme în legislaţia naţională până la data de 26 noiembrie 2015.Având în vedere că aceste state membre nu au respectat termenul-limita iniţial, Comisia le-a adresat scrisori de punere în întârziere în ianuarie 2016. Solicitarea de joi ia forma unui aviz motivat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here