Politica fiscală se află pe o traiectorie nesustenabilă care va necesita fie un deficit bugetar mai mare, fie impozite mai mari

0
1844
amnistitie fiscala

Confederaţia Patronală „Concordia”, reprezentativă la nivelul economiei naţionale, îşi exprimă preocuparea faţă de modul în care Guvernul anunţă, fără niciun fel de dezbatere sau analiză adecvată, o serie de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra economiei româneşti.

„Modificările propuse în programul de guvernare, cele mai multe cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2018, care se suprapun peste alte măsuri deja anunţate sau adoptate de guvernul anterior în primele şase luni ale acestui an, afectează încrederea în Guvernul nou învestit, producând dezamăgire în rândurile mediului de afaceri şi riscând să genereze un blocaj pe temen mediu şi lung”, susţine Confederaţia.

Aceasta consideră că actele normative şi orice măsuri importante de natură a schimba politicile economice şi fiscale existente trebuie să fie rezultatul unor consultări şi dezbateri care să includă în mod real reprezentanţii angajatorilor, contributori majori ai creşterii economice şi plătitori de taxe şi impozite.

„Confederaţia Concordia îşi exprimă, în continuare, întreaga disponibilitate de a contribui direct sau cu ajutorul membrilor şi partenerilor săi, la dezbateri reale cu autorităţile şi la elaborarea de studii de impact relevante, în folosul dezvoltării României. Orice măsuri de asemenea anvergură, impuse fără consultarea judicioasă a partenerilor sociali şi fără prezentarea unor studii de impact şi dezbaterea transparentă a acestora, va inhiba performanţa economică a angajatorilor şi, în cele din urmă, va afecta semnificativ atât predictibilitatea mediului economic şi investiţional românesc, cât şi standardul de viaţă al românilor”, se arată într-un comunicat.

Patronatele membre ale Concordia susţin, de asemenea, că sunt extrem de preocupate de propunerea schimbării impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, mai ales în contextul legislaţiei comunitare. Relaţiile comerciale ale României vor fi afectate şi în considerarea celor peste 100 de convenţii privind evitarea dublei impuneri, generând  multiple incertitudini.

„Considerăm că prin implementarea unor astfel de măsuri, politica fiscală se află pe o traiectorie nesustenabilă care va necesita fie un deficit bugetar mai mare, fie impozite mai mari. Deficite mai mari conduc la costuri de finanţare mai mari, iar creşterea impozitării afectează serios competitivitatea economică a Romaniei, în lipsa altor mecanisme de stimulare a performanţei”, potrivit Confederaţiei.

Aceasta mai consideră că o creştere bruscă a salariului minim va afecta în primul rând zone mai puţin dezvoltate economic, crescând riscul şomajului şi transferând şi mai mult forţa de muncă într-o zonă gri-neagră, diminuând astfel posibilitatea colectării de impozite şi afectând stabilitatea sistemului naţional de pensii şi alte asigurări sociale. „Deşi cu toţii ne dorim creşterea salariilor, aceasta trebuie corelată cu o creştere a productivităţii muncii şi cu măsuri pentru stimularea angajatorilor de a investi şi mai mult în economie, astfel încât efectul să fie o creştere vizibilă a nivelului de trai şi nu doar un transfer în preţul bunurilor şi serviciilor”, apreciază reprezentanţii, precizând că creşterea nivelului de trai în România e un deziderat comun, însă acesta nu poate fi realizat prin soluţii simpliste: creşterea salariului minim sau creşterea salariilor publice prin impozitarea cifrei de afaceri a companiilor. Prosperitatea se poate atinge doar printr-o strategie coerentă de creştere economică prin investiţii în educaţie, sănătate, infrastructură şi tehnologie.

Mai mult, mutarea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului trebuie gândită şi calibrată foarte atent, astfel încât să nu producă dezechilibre majore. Membrii Concordia nu consideră oportună introducerea impozitului pe venitul global, mai ales într-o perioadă marcată de creşterea semnificativă a cheltuielilor bugetare.

„Lipsa dialogului şi a fundamentării prin studii de impact corespunzătoare, care să preceadă aceste propuneri, denotă, din pacate, o anumită incoerenţă în actul guvernării, cu risc major de destabilizare macroeconomică. Astfel de experiemente pot anula avantajul de creştere economică de care România a beneficiat în ultimii ani, cu efecte negative semnificative asupra tuturor angajaţilor,  atât din mediul privat, cât şi din sectorul public. Anunţarea intempestivă a unor modificări radicale ale sistemului de impozitare fără un dialog prealabil real cu patronatele şi sindicatele, mai ales când acest dialog este proclamat chiar în Constituţia României, reprezintă, spre îngrijorarea şi dezamăgirea mediului de afaceri, o dovadă de nepăsare privind relaţia cu partenerii sociali, o desconsiderare a misiunii acestora de a contribui, cu profesionalism şi responsabilitate, la susţinerea unui act de guvernare în interesul general al societăţii. Soluţia, credem noi, nu trebuie să fie aceea de a împovăra pe cei care performează, prin măsuri de genul taxei de solidaritate şi a impozitării suplimentare a firmelor, ci de a le asigura un cadru economic şi investiţional corect şi stabil şi de a combate orice forme de concurenţă neloială, mai ales evaziunea fiscală.  Pentru a preveni derapaje serioase de natură economică, solicităm Guvernului să reanalizeze măsurile anunţate şi să asigure o consultare reală şi de bună-credinţă cu partenerii sociali”, arată Confederaţia Patronală Concordia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here