Plățile online se mențin pe creștere în ultimii ani, atât pentru cumpărături cât și pentru plăți de taxe și impozite, însă utilizarea numerarului rămâne majoritară

0
1537
card-online

Numărul de plăţi de taxe şi impozite cu cardul, ca şi cel de plăţi online, au continuat creşterea şi anul trecut şi nu se vor opri nici anul acesta, după cum ne arată datele aferente primului trimestru. Datele Visa arată că, în 2016, au fost efectuate peste un milion de plăţi pentru taxe şi impozite la ghişeele primăriilor şi online, valoarea acestora fiind de 360 milioane lei, cu 50% mai mare decât în 2015. Dintre acestea, plăţile online au numărat peste 370.000 de tranzacţii, dublu faţă de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane lei, de unde rezultă şi o valoare medie a unei plăţi de 340 de lei, mai mare decât cea a unei tranzacţii obişnuite cu cardul.

Procesatorul de plăţi Netopia mobilPay arată că valoarea integrală a sumelor acihtate online a crescut cu 40% anul trecut, până la circa 200 milioane euro, iar valoarea medie achitată pe tranzacţia a fost de 230 de lei. „România începe să se alinieze în rândul ţărilor cu un ecosistem solid al plăţilor digitale, iar evoluţia din ultimul an ne confirmă acest lucru“, spune Antonio Eram, CEO al Netopia. Datele companiei arată că majoritatea plătitorilor (43% din total) sunt persoanele tinere, cu vârste între 25 şi 34 de ani, iar cele între 35 şi 44 de ani au o pondere de 26%.

Pentru achitarea taxelor şi impozitelor cu cardul, online sau la ghişeele autorităţilor locale, s-au desfăşurat mai multe campanii de convingere atât a primăriilor, cât şi a contribuabililor. Platforma Ghişeul.ro, creată special pentru plata taxelor şi impozitelor, a crescut constant în ultimii şase ani, ajungând până la 297 de primării înrolate, peste 223.000 de conturi şi informaţii pentru şapte milioane de cetăţeni. Anul trecut, valoarea tranzacţiilor realizate prin platformă s-a ridicat la 137 milioane lei.

În primele trei luni ale anului în curs, numărul de credenţiale acordate plătitorilor a crescut cu 260%, numărul de tranzacţii a urcat cu 215%, iar volumele de tranzacţionare cu aproape 260%. „Utilizatorii au tot mai multă încredere în sistem şi există cerere pentru deschiderea platformei pentru persoanele juridice, unde valoarea medie tranzacţionată este mult mai mare“, spune George Anghel, directorul executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), care precizat şi că valoarea medie a unei tranzacţii de persoane fizice este de 252 lei, iar valoarea medie pentru o tranzacţie a unei persoane juridice pe platforma e-Tax (replica pentru companii a Ghişeul.ro) este de 1.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here