Plăţi de 4 miliarde de euro către fermieri, în perioada 2017 – 2019,  efectuate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale

0
947

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit peste 42.000 cereri de finanţare în valoare de aproximativ 6,05 miliarde de euro, în perioada ianuarie 2017 – octombrie 2019 şi a efectuat plăţi de 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice din mediul rural.

AFIR a primit 42.304 cereri de finanţare în valoare de aproximativ 6,05 miliarde de euro, în perioada ianuarie 2017 – octombrie 2019, din care a selectat 31.218 proiecte în valoare de peste 3,9 miliarde de euro, perioadă în care a încheiat 30.759 de contrate de finanţare în valoare de 3,6 miliarde de euro şi a efectuat plăţi de 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice din mediul rural.

”Prin toate măsurile întreprinse, la nivelul agenţiei a fost atinsă ţinta propusă pentru perioada 2017 – 2019 faţă de perioada anterioară, AFIR a înregistrat o dublare a numărului de proiecte depuse şi o triplare a proiectelor contractate. De asemenea, absorbţia efectivă a fondurilor a crescut de la aproximativ 10% la sfârşitul anului 2016, la aproximativ 53% în prezent”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă totodată că a iniţiat o serie de soluţii pentru simplificarea procesului de obţinere a finanţărilor, prin care a mutat povara administrativă de la beneficiar la agenţie.

”În acest sens, AFIR a implementat mai multe facilităţi, printre care: accesul gratuit la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS), accesul gratuit la sistemul electronic al ANAF (PATRIMVEN), integrarea sistemului informatic al AFIR cu sistemul informatic al ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) care permite experţilor AFIR să verifice direct informaţiile cadastrale fără a le mai cere de la beneficiari sau solicitanţi”, precizează agenţia.

AFIR a menţionat şi modernizarea sistemului informatic, prin digitizarea fluxului de implementare a proiectelor de investiţii, de la depunerea cererii de finanţare, până la plata efectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here