Planurile Guvernului răsturnate: Pentru a deveni lege, ordonanță de ugență 114/2018 are nevoie de avizul BNR

0
704
raportul anual BNR

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), a precizat că pentru a fi transformată de către Parlament în lege, Ordonanţa 114 trebuie să fie avizată de BNR în ceea ce priveşte taxa pe activele băncilor.

„Este important să facem un sumar. OUG 114 a trecut tacit de Senat. Cuvântul tacit poate să te ducă în derută – asta înseamnă că Senatul s-a abţinut de la vot. Practic tot aranjamentul a trecut în seama Camerei Deputaţilor. La Camera Deputaţilor va trebui să fie făcut şi un aviz de legalitate, o analiză de legalitate şi va trebui să fie respectată legea şi cu avizul Băncii Naţionale. Acum se discută, sunt preocupări consistente pentru a se găsit o soluţie, dar soluţia cu ROBOR-ul nu poate să stea în picioare”, a afirmat Adrian Vasilescu într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, potrivit Mediafax.

Consultantul de strategie al Băncii centrale a României a subliniat că, în prezent, discuţiile dintre BNR şi reprezentanţii Guvernului privind taxa pe activele băncilor sunt într-un impus din cauza faptului că în OUG nr. 114/2018 această taxă este legată de ROBOR. „Subiectul în discuţie este ROBOR-ul, pentru că ROBOR-ul a fost introdus, este greu de spus din ce motiv. ROBOR-ul n-are ce să caute în Ordonanţa 114. Prin introducerea ROBOR-ului, Ordonanţa 114 a venit pe teritoriul politicii monetare. Venind pe teritoriul politicii monetare, aceasta este o lecţie de ţinut minte. Legea română spune limpede vorbind despre politica monetară, orice act normativ care apare în această ţară, înainte de a se pune în dezbaterea Parlamentului, Parlamentul trebuie să se adreseze în scris Băncii Naţionale şi să ceară un aviz. Iar Banca Naţională are la dispoziţie prin lege, aşa scrie legea 30 de zile pentru a da acest aviz”, a explicat Vasilescu.

În plus, legislaţia BNR, indiferent că este vorba de OUG nr. 114/2018 sau de repatrierea aurului, trebuie să treacă printr-un proces de consultare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

„De asemenea, Parlamentul trebuie să scrie Băncii Centrale Europene. Acolo norma este aşa: Banca Centrală Europeană (BCE) analizează şi decide dacă trebuie este nevoie sau nu să dea aviz. Atunci, scrie Parlamentului că nu trebuie să dea aviz sau scrie că dă aviz şi avizul poate fi negativ sau pozitiv. Aşa stau lucrurile şi cu Ordonanţa 114, aşa stau lucrurile şi cu proiectul de lege privind repatrierea aurului. Este o lecţie care trebuie înţeleasă, pentru că dacă este lege, este lege. Dacă cineva din suprafaţa politicii statului crede că legea nu este bună, să facă demersuri să o schimbe. Atât timp cât este legea, în această ţară trebuie să respectăm legea. Pentru asta, este necesară şi un aviz de legalitate”, a detaliat Vasilescu.

Consultatul Băncii Centrale a mai susţinut că este o legitate, nu o lege, faptul că odată cu introducerea taxei pe activele băncilor vor creşte costurile de creditare pentru populaţie.

„Populaţia n-are cum să fie scoasă din ecuaţie. De regulă, când cresc cheltuielile băncii, este normal ca o parte din aceste cheltuieli să se răsfrângă şi asupra celor care sunt în relaţie directă cu băncile”, a mai precizat Vasilescu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here