Plafonarea RCA poate dezechilibra piața

1
3333
asigurari
Decizia autorităților de plafonare a tarifelor la polițele auto obligatorii este o măsură extremă, care trebuie luată doar în cazuri excepționale și după o evaluare atentă, pentru a evita dezechilibre majore ale pieței, atenționează Consiliul Investitorilor Străini într-un comunicat de presă.
,,România este o economie liberă integrată în piața europeană și, ca atare, conform principiilor economiei de piață, prețurile trebuie să se formeze prin continuă interacțiune dintre cerere și ofertă. Decizia autorităților de plafonare a prețurilor, deși temporară, este o măsură extremă care trebuie luată doar în cazuri excepționale și după o evaluare atentă, pentru a evita dezechilibrele majore ale pieței. Cele câteva falimente recente din industrie au avut deja un impact semnificativ, iar o măsură directă de intervenție cu efect permanent asupra prețurilor, în lipsa unei analize complexe, inclusiv a unui studiu de impact pentru toți actorii relevanți, poate avea consecințe neprevăzute care să ducă la disfuncționalități majore sau chiar la blocarea completă a pieței. Un astfel de rezultat ar fi în detrimentul tuturor: asigurători, asigurați și terțe părți, adică celelalte persoane implicate în accidente’, notează reprezentanții investitorilor străini.

ASF trebuie să ia măsurile necesare

Conform sursei citate, ‘vânzarea de polițe RCA este o activitate reglementată și atent monitorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară , care trebuie să ia măsurile necesare pentru ca această piață să funcționeze în parametri normali’. ‘În principiu, asigurătorii și asigurații trebuie să fie liberi să agreeze prețul unei polițe RCA în condițiile unei piețe concurențiale, fără intervenția statului. Scopul polițelor RCA și motivul pentru care ele sunt obligatorii este ca terțele părți să fie despăgubite satisfăcător atunci când sunt implicate în incidente rutiere fără vina și voia lor. ASF trebuie să se asigure că, în final, asigurările RCA își îndeplinesc obiectivul pentru care au fost create. FIC încurajează autoritățile responsabile să ia acele măsuri care se impun pentru buna funcționare a pieței polițelor RCA din România fără a afecta negativ părțile implicate’, susține sursa citată.

128 de companii membre

Consiliul Investitorilor Străini — FIC — numără, în prezent, 128 de companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent. Obiectivul principal al FIC a fost și rămâne promovarea creșterii economice sustenabile, care să aibă la bază un climat din ce în ce mai bun pentru investiții în România. În cei 19 ani de la înființarea organizației, companiile membre au susținut întotdeauna ideea că drumul către dezvoltare economică nu poate fi parcurs decât prin dialog între comunitatea de afaceri și autorități. Recent, FIC a lansat platforma ‘Va urma’, prin intermediul căreia se urmărește ca România să fie a zecea economie a Uniunii Europene (UE), două decenii.

1 COMENTARIU

  1. La puterea de cumparare a romanilor, pentru un posesor obisnuit de autoturism, avand in vedere ca este asifurare obligatorie RCA ar trebui sa fie ieftin. De ce nu ia nimeni in calcul starea proasta a drumurilor care provoaca accidente?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here