Pilonul II de pensii în pericol de a fi înjumătăţit. Statul pregătește diminuarea contribuțiilor de la 5,1% la 2,5%

0
1742

Atacurile din ultimele luni ale guvernanţilor la Pilonul II, cel al pensiilor private, se materializează. Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Ministerul Finanțelor a propus – în primele discuții cu reprezentanții industriei de profil -și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%.

Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, conform unor surse din piață.

În prezent, statul virează 5,1% către Pilonul II, însă planurile sunt ca de anul viitor cota să fie redusă la 2,5% potrivit profit.ro. Asta deşi anul acesta cota trebuia majorată la 6%, însă Guvernul a decis îngheţarea ei la acelaşi nivel de anul trecut.

În 2008, la startul sistemului pensiilor private obligatorii, graficul prevedea creşterea contribuţiilor cu câte 0,5 puncte procentuale în fiecare an, de la 2% din veniturile brute ale angajaţilor în 2008 pâna la 6% în 2016. În ultimii ani, din cauza presiunilor bugetare în creştere, guvernul a amânat creşterea contribuţiilor până la nivelul prevăzut iniţial. Apogeul vine însă acum. Lipsa veniturilor bugetare îi face pe guvernanţi să ia o măsură fără precedent, şi anume diminuarea cotei.

De asemenea, Guvernul doreşte şi eliminarea comisionului de 2,5% perceput de administratorii fondurilor de pensii. Intenţia vine după ce ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a criticat acest comision, spunând că banii intră în buzunarele administratorilor în loc să meargă în conturile românilor. Acesta a anuntat chiar desfiinţarea Pilonului II, informaţie dezminţită ulterior de premierul Mihai Tudose.

Există și o a treia măsură propusă: persoanele care au contribuit la Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, vor putea să-și mute sumele deja acumulate aici la Pilonul II, cel al pensiilor obligatorii administrate privat.

O astfel de decizie ar putea suplimenta sumele acumulate la pensiile obligatorii administrate privat, în condițiile în care contribuțiile viitoare virate de stat se vor reduce, dacă participanții renunță la Pilonul III.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here