Pierderi de 250 milioane ron cumulate la 123 de companii administrate de Autoritatea de Administrare a Activelor Statului

0
2143
Autoritatea de Administrare a Activelor Statului

Dintre cele 278 de companii la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este acționar majoritar sau minoritar:

18 companii nu și-au depus încă bilanțul pentru anul 2015,
136 de companii au înregistrat un profit total de aproape 294 de milioane de lei,
în timp ce 123 de companii au înregistrat pierderi în valoare de aproape 250 de milioane de lei, în anul 2015.

În opinia mea, nu mai există niciun argument pentru finanțarea publică a unei instituții de tipul AAAS care de la bun început a fost croită pe termen limitat. Politicul a găsit mereu variante pentru prezervarea sinecurilor și supra-popularea acestei instituții, cu eficiență atât de redusă în monitorizarea și valorificarea activelor statului și cu atribuții suprapuse în bună măsură cu cele ale Ministerelor de Economie și de Finanțe. Inițial, numit Fondul Proprietății de Stat: 1992 – 2000, apoi APAPS și AVAB: 2000 – 2004, AVAS: 2004 – 2012, și iată AAAS din 2012 până în prezent.

O analiza excelenta a doamnei economiste Andreea Paul Vass pe care o redam mai jos

Starea companiilor moitorizate sau administrate de AAAS a fost cel mai adesea caracterizată de disfuncționalități, lipsă de transparență și politizare excesivă. Această realitate a făcut obiectul unei interpelări parlamentare cu privire la „situația companiilor de stat”, pe care am adresat-o către patru instituții cheie ale statului: Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, în data 29 noiembrie a.c.

Apa și zahărul aduc cele mai mari profituri

Din răspunsul pe care l-am primit recent de la AAAS, tragem câteva concluzii:

Cele 278 de companii la care AAAS este acționar au înregistrat în anul 2015 un excedent cumulat de aproape 45 de milioane de lei, în condițiile în care 18 dintre aceste companii nu și-au depus încă bilanțul. Aproape jumătate din acest excedent declarat echivalează cu cheltuielile de funcționare ale AAAS care se ridică la 20,7 milioane lei, în anul 2016, pentru cei 220 de angajați ai săi.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de către companiile Sometra (89,7 milioane lei), Studiourile Media Pro de la Buftea (30,5 milioane lei) și Unita Turism Holding cu sediul la Timișoara (27,3 milioane lei). Pierderile acestor trei companii reprezintă mai mult de jumătate dintre pierderile totale înregistrate, mai precis 59% din companiile la care AAAS este acționar.

Cele mai mari profituri au fost înregistrate de companiile Romaqua Group (Borsec) care a înregistrat un profit în anul 2015 de aproape 47 milioane lei, Zaharul (Oradea) cu un profit de 38,6 milioane lei, Cimcomplex Borzești cu un profit de 13 milioane de lei, respectiv Imotrust cu un profit de 8,5 milioane de lei și Ropharma/Iassyfarma care a înregistrat câștiguri de 7,9 milioane lei, în anul 2015. Profiturile primelor 3 companii reprezintă 33% din totalul excedentelor înregistrate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here