Piaţa neagră a ţigărilor: 640 milioane de euro pierduţi de România în anul 2017

0
988

Peste 4,3 miliarde de ţigarete au fost vândute în 2017 pe piaţa neagră din România. Statul român nu a încasat nicio taxă pentru circa 16% din ţigaretele consumate anul trecut, ceea ce înseamnă că 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro) au ajuns la reţelele de contrabandă.

Eforturile autorităţilor în lupta cu traficul ilicit de ţigarete s-au concretizat în capturi totale de aproximativ 150 de milioane de ţigarete de contrabandă care au fost împiedicate să ajungă pe piaţa neagră, conform datelor publice disponibile şi pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situaţia capturilor de ţigarete la nivel naţional şi regional din România.

„Pentru o ţară de graniţă a Uniunii Europene, cum este România, lupta cu reţelele de contrabandă trebuie să fie o preocupare constantă, altfel, aşa cum a demonstrat 2017, eforturile autorităţilor dau doar rezultate de moment. Dacă în prima jumătate a anului nivelul contrabandei începuse să scadă, datorită operaţiunilor SCUT ale Direcţiei Generale a Vămilor, imediat ce acestea au încetat piaţa a fost din nou inundată cu ţigări de contrabandă. De pierdut pierd toţi actorii oneşti din piaţă: producătorii vând mai puţin, statul încasează mai puţin, consumatorii au acces la produse nesupuse vreunui standard de calitate. Singurii care câştigă sunt membrii reţelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud.

România este cea mai afectată ţară din Europa Centrală şi de Est de fenomenul contrabandei, şi una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană. Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.

România are în total 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. În ultimii 8 ani (2010-2017) statul român a pierdut circa 5,4 miliarde de euro din cauza contrabandei. Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă.

Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste. Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here